Inzko se sastao sa Clinton
0

"Politički lideri moraju što prije oformiti nove vlade"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s državnim sekretarom SAD-a Hillary Rodham-Clinton u novoj zgradi Ambasade SAD-a, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pohvalio je ključnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države igrale u stabilizaciji i razvoju regije i zahvalio Clinton na posjeti.

"Ova posjeta je važan znak da Bosna i Hercegovina zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj sceni, a došla je u ključnom momentu", kazao je on.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je da rezultati općih izbora održanih 3. oktobra u Bosni i Hercegovini predstavljaju priliku za novi početak.

"Politički lideri moraju što prije oformiti nove vlade da bi se pozabavili hitnim reformama koje će vratiti zemlju na put evroatlantskih integracija. Da bi se to desilo, moraju radikalno promijeniti svoj način rada", smatra Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i državni sekretar SAD-a razgovarali su o važnosti punog provođenja programa “5 plus 2”. Rekavši da je u posljednjih nekoliko godina postignut neznatan napredak, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izrazio je nadu da će novi politički lideri BiH krenuti naprijed u ispunjavanju tog programa u predstojećem periodu.

"Međunarodna zajednica mora zadržati čvrst stav kada je riječ o ispunjenju ciljeva i uvjeta za zatvaranje OHR-a, u skladu sa zaključkom Vijeća za implementaciju mira iz februara 2008. godine. Veliki izazovi, kao što je pitanje državne imovine, i dalje nisu riješeni", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.