|

Izbori šansa za pomirenje i napredak u BiH

Izbori šansa za pomirenje i napredak u BiH
0
S
Sarajevo-x.com
6.11.2010. u 09:39
3
komentara
0

dijeljenja
Izbori šansa za pomirenje i napredak u BiH Valentin Inzko
Nakon teškog perioda stagnacije, rezultati izbora održanih 3. oktobra nude nadu i nove mogućnosti za Bosnu i Hercegovinu. Sada je na izabranim političarima da zemlju vrate nazad na reformski put, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko u svom najnovijem izvještaju Ujedinjenim nacijama.
Visoki predstavnik Inzko putuje danas u Sjedinjene Američke Države kako bi se Washingtonu sastao sa visokopozicioniranim zvaničnicima SAD-a i da bi u četvrtak predstavio svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u Njujorku. Posjeta visokog predstavnika Inzka SAD-u dolazi kratko nakon posjeta državnog sekretara SAD Hillary Rodham Clinton i predsjednika EU Hermana Van Rompuya Bosni i Hercegovini. Ove posjete su znak da zemlja ponovo zauzima visoko mjesto među prioritetima na svjetskoj sceni, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

OHR-ov izvještaj obuhvata period od 1. maja do 22. oktobra ove godine i u njemu se bosanskohercegovačke vlasti pohvaljuju za napredak u rješavanju uslova za liberalizaciju viznog režima sa Evropskom unijom. Izvještaj obuhvata i nedavno održane izbore, koje su međunarodni posmatrači ocijenili kao, generalno gledano, slobodne i fer, iako se istražuju žalbe oko izbornih prevara.

“Nedavno održani izbori daju novu mogućnost onim političarima koji gledaju naprijed i koji su spremni da rade zajedno i da se fokusiraju na pomirenje i napredak”, rekao je visoki predstavnik Inzko. “Predstoji još mnogo posla. Moraju se što je prije moguće oformiti vlasti koje će napraviti program kojim će zemlju vratiti na put evroatlantskih integracija i pozabaviti se teškim ekonomskim izazovima u zemlji”.

Tokom posjete, visoki predstavnik će razgovarati i o problemima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, uključujući i porast retoričkih osporavanja suvereniteta i ustavnog poretka BiH, i pravnih i političkih poteza kojima se osporavaju institucije na državnom nivou, nadležnosti i zakonski propisi.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...