|

"Izbori u BiH pružaju šansu za novi početak"

"Izbori u BiH pružaju šansu za novi početak"
0
F
FENA
10.11.2010. u 19:15
0
komentara
0

dijeljenja
"Izbori u BiH pružaju šansu za novi početak" Valentin Inzko
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko u protekla dva dana u Washingtonu je vodio razgovore na visokom nivou tokom kojih je u kratkim crtama objasnio izazove s kojima se Bosna i Hercegovina suočava na svom putu ka euroatlantskim integracijama.
Tokom razgovora s visokopozicioniranim američkim zvaničnicima iz State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko naglasio je potrebu za brzim formiranjem vlasti na državnom nivou.

Politički lideri moraju promijeniti kurs i ponovo stvoriti pozitivan trend za provođenje reformi.

"Izbori pružaju šansu za novi početak. Lideri BiH trebaju iskoristiti ovu šansu. Oni će snositi odgovornost za razvoj i napredak svoje zemlje u sljedeće četiri godine", rekao je Inzko.

Među ključnim izazovima nalaze se povratak BiH na put euroatlantskih integracija te postizanje saglasnosti o sveobuhvatnoj ustavnoj reformi. Ovi procesi trebaju jaku podršku ključnih faktora kao što su SAD i EU.

Visoki predstavnik će sutra (11. novembra) održati govor na Univerzitetu Columbia, prije nego što Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija prezentira izvještaj koji se odnosi na period od 1. maja do 22. oktobra 2010, saopćeno je iz Pres-ureda OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.