Inzko građanima BiH
0

"Birači, napravite razliku između izbornih kandidata"

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Građani trebaju napraviti razliku između kandidata i stranačkih lidera koji se, s jedne strane, fokusiraju na pritužbe i, s druge strane, onih koji se fokusiraju na realistična rješenja, napisao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko u kolumni koja je u nedjelju objavljena u bh. medijima.

Naglasio je da će izbori koji će biti održani 3. oktobra u zemlji odlučiti između ovih dviju opcija i da će "samo građani koji glasaju, a ne oni koji ostanu kod kuće, odlučiti ko će voditi zemlju u naredne četiri godine, saopćeno je u ponedjeljak iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da do sada prioriteti građana nisu bili u centru izborne debate.

"Građanima je stalo do desetina hiljada radnih mjesta izgubljenih u protekloj godini. Građanima je stalo do rješavanja političke i administrativne korupcije, do socijalnih usluga koje su na katastrofalno lošem nivou te do rješavanja pitanja prekomjernog trošenja na administraciju i problema kriminala koji je u porastu", napisao je Inzko.

On smatra da bi za političke stranke, prioritet trebalo biti pronalaženje konstruktivnih rješenja upravo za ove izazove.

"Glasači ne žele prozivanja i uvrede. Oni žele realan plan djelovanja", naglasio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.