BiH
0

Džerard Selman predsjednik Ustavnog suda RS

FENA
Džerard Selman
Džerard Selman
Aktuelni ministar pravde RS-a Džerard Selman danas je glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a izabran za sudiju, odnosno predsjednika Ustavnog suda RS-a.

Za sudije su izabrani i Zoran Lipovac, dosadašnji delegat SNSD-a u Vijeću naroda RS-a, profesorica prava Snežana Savić, bivši glavni tužilac RS-a Amor Bukić te bivši okružni tužilac u Banjoj Luci Milenko Arapović.

Poslanici su pojedinačno glasali o predloženim kandidatima, a nakon burne rasprave opozicije i poslanika vladajućih stranaka o ovim kandidatima koje je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodika.

Najviše primjedbi opozicije upućeno je zbog činjenice da je Selman član Glavnog odbora SNSD-a, a da je član te stranke i Zoran Lipovac, dok iz vladajuće stranke navode da zbog te činjenice ne treba osporavati pravo da oni budu birani i da će podnijeti ostavke na stranačke funkcije.

Tokom glasanja Selman je dobio 47 poslaničkih glasova, 13 je bilo protiv, a sedam je bilo suzdržano.

Za Lipovca je glasalo 47 poslanika, protiv je 14 bilo, a suzdržano šest.

Milenko Arapović je dobio 48 glasova poslanika, protiv je bilo 14, a pet je suzdržano.

Za Snežanu Savić su glasala 53 poslanika, protiv nije bio nijedan, a suzdržano je bilo 14.

Amor Bukić je dobio podršku 48 poslanika, protiv je bilo 14, a pet suzdržano.

Jučer je i Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a napustio sjednicu i nije glasao za izbor novih pet sudija Ustavnog suda RS-a, koji su i pored toga dobili većinu na Vijeću.

Iz Kluba Bošnjaka su najavili ocjenu ustavnosti ovog postupka, dok predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić smatra da ne stoje primjedbe Bošnjaka te tvrdi da je ispoštovana predviđena procedura.

Odmah nakon glasanja u Skupštini su izabrane sudije položile zakletvu.

Istovremeno, razriješene su dužnosti dosadašnje sudije Ustavnog suda RS-a Milorad Ivošević, Mirko Zovko, Branko Sunarić, Adem Medić i Mihajlo Adamović.