I pored protivljenja Bošnjaka
0

Data saglasnost za izbor sudija Ustavnog suda RS-a

FENA
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske napustio je sjednicu i nije danas glasao za izbor novih pet sudija Ustavnog suda RS-a, koji su i pored toga dobili većinu na Vijeću i stupit će na dužnost nakon što saglasnost dobiju i u Narodnoj skupštini RS-a.

Iz Kluba Bošnjaka su najavili ocjenu ustavnosti ovog postupka, dok predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Momir Malić smatra da ne stoje primjedbe Bošnjaka, te tvrdi da je ispoštovana predviđena procedura.

Navodi da se kod davanja ove saglasnosti za izbor sudija ne primjenjuje standardna procedura pokretanja vitalnog interesa, već i Vijeće naroda ravnopravno bira sudije i stoga je „sva priča završena što se tiče Vijeća naroda RS-a“.

Ipak, priznaje da je sama rasprava na višesatnoj sjednici Vijeća bila burna, ali da je ta institucija imala pravo da razmatra saglasnost za izbor sudija, iako to još nije uradila Narodna skupština RS-a.

Nove sudije Ustavnog suda RS-a bit će Snježana Savić, Milenko Arapović, Zoran Lipovac, Džerard Selman i Amor Bukić, kako ih je i predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon što je konkursni postupak vodilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Predsjednik Ustavnog suda RS-a bit će Selman, a Malić tvrdi da i je i to u skladu s procedurom, iako je Ustav predvidio da predsjednika Suda biraju same sudije u toj pravosudnoj instituciji.

Na primjedbe opozicije da se u Ustavni sud RS-a biraju sudije koji su i članovi vladajuće stranke, Malić je rekao da „živimo u društvu u kojem skoro svako pripada nekoj političkoj partiji“, a očekuje da novoizabrane sudije podnesu ostavke na sve stranačke funkcije.

Istovremeno, razriješene su dužnosti dosadašnje sudije Milorad Ivošević, Mirko Zovko, Branko Sunarić, Adem Medić i Mihajlo Adamović.