BiH
0

NSRS danas o kandidatima za sudije Ustavnog suda RS

FENA
Izbor predsjednika i sudija Ustavnog suda Republike Srpske razmatrat će se danas na zasjedanju Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci.

I pored protivljenja Kluba Bošnjaka, čiji delegati smatraju da nije ispoštovana predviđena procedura, jučer je Vijeće naroda RS-a tijesnom većinom dalo saglasnost za izbor novih pet sudija, odnosno predsjednika najviše pravosudne istitucije u RS-u.

Kandidate je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, nakon procedure koju je vodilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Aktuelni ministar pravde RS-a Džerard Selman predložen je za predsjednika Suda, a za sudije Zoran Lipovac dosadašnji delegat SNSD-a u Vijeću naroda RS-a, profesorica prava Snežana Savić, bivši glavni tužilac RS-a Amor Bukić te bivši okružni tužilac u Banjoj Luci Milenko Arapović.

Opozicija je ukazivala na neprihvatljivost pojedinih kandidata zbog stranačkog angažmana, što je bio jedan od razloga da predložene sudije jučer na sjednici Vijeća nisu dobile podršku delagata koji dolaze iz tih političkih redova.

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS-a kao prva tačka su poslanička pitanja predsjedniku entitetske vlade Aleksandru Džombiću.

Pred poslanicima je i više izmjena zakona te nacrti kojima bi općine Prijedor, Trebinje, Doboj i Bijeljina trebalo da dobiju status grada.

Entitetski predsjednik dostavio je na razmatranje i informaciju o odlukama o pomilovanju u 2011.

Od 92 molbe, pomilovao je samo četiri osuđenika.