BiH
0

Opozicija protiv imenovanja sudija Ustavnog suda RS

FENA
Opozicija u Narodnoj skupštini RS-a usprotivila se danas izboru predloženih kandidata za sudije Ustavnog suda RS-a, jer smatraju da je takav način obrazac povrede Zakona o sukobu interesa.

Kao argumentaciju su naveli to da su za sudije i predsjednika Ustavnog suda RS-a predloženi Zoran Lipovac i Džerarad Selman ujedno i članovi vladajuće stranke u RS-u.

U SDS-u smatraju da je RS ovim „ugazila u totalitarizam i klasični režim koji demonstrira SNSD“, a kako je kazao šef poslanika te stranke Vukota Govedarica, Milorad Dodik koristi funkciju predsjednika da bi predložio svoje stranačke kadrove u tu najvišu pravosudnu instituciju.

"Time je Ustavni sud RS-a dobio klub SNSD-a", dodao je Govedarica.

Primjedbe je iznio i poslanik PDP-a Velimir Sakan podsjetivši da je Selman član Glavnog odbora SNSD-a te da će ta stranka zatražiti da se preispita ovo imenovanje, dok je poslanik SDP-a Slobodan Popović rekao da ovakva praksa implicira zašto nemamo nezavisno sudstvo.

Popović je ukazao da se u demokratskim društvima ne vrše ovakva imenovanja i zato je njihov sistem mnogo uređeniji i napredniji u korist svih građana.

„Ako neko ima iluzija da je moguće ostati nezavisan u sudstvu, a biti dio partije, onda je to drugo“, naveo je poslanik SDP-a i dodao da je i iz ovog primjera jasno zašto u drugim zemljama nema ovolike stope kriminala i korupcije i drugih krivičnih djela.

Na početku rasprave o izboru novih pet sudija Ustavnog suda RS-a entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji je i predložio kandidate, rekao je da je važno da novi sastav Ustavnog suda RS-a u budućem periodu nastavi kontinuitet „dobrog rada koji smo imali u prethodnom sazivu“.

Potpuno sam uvjeren da će Ustavni sud i sudije koje predlaže "odgovoriti najbolje svom zadatku".

"Njihov dosadašnji profesionalni angažman nesumnjivo pokazuje i može da potvrdi tu činjenicu", rekao je Dodik i ustvrdio da danas trebaju da budu izabrane predložene sudije Ustavnog suda RS-a, jer smo u vremenu u kojem „RS dodatno treba da izbori svoje pravo na ustavni legitimitet, koji je oskrnavljen na mnogim mjestima, kada se pojavljuje dosta pravnih i ustavnih problema u vezi s nadležnostima na nivou BiH i kada postoji opšte nastojanje Ustavnog suda BiH da se derogira pravni poredak RS-a“.

Aktuelni ministar pravde RS-a Džerard Selman predložen je za predsjednika Suda, a za sudije Zoran Lipovac, dosadašnji delegat SNSD-a u Vijeću naroda RS-a, profesorica prava Snežana Savić, bivši glavni tužilac RS-a Amor Bukić te bivši okružni tužilac u Banjoj Luci Milenko Arapović.

Saglasnost za njihovo imenovanje jučer je dalo Vijeće naroda RS-a iako su bošnjački delegati u Klubu Bošnjaka napustili sjednicu i odbili da glasaju zbog kršenja procedura u izboru, a protiv su bili i delegati opozicije.

Danas su poslanici u Skupštini iznijeli primjedbe i na taj postupak, jer je praksa da Vijeće naroda razmatra akte nakon što ih usvoji parlament, a ne obrnuto.