Evropski dan
6

Država nespremna dočekala migrante: Kriminalci na pladnju dobili nove žrtve trafikinga

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Migrantska kriza samo je pogoršala stanje po pitanju trgovine ljudima u našoj zemlji, jedna je od poruka okruglog stola koji je danas u organizaciji Udruženja "Žena BiH" organiziran u Mostaru. Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima tradicionalno se obilježava 18. oktobra.

Arnela Buzaljko iz Udruženja "Žena BiH" smatra kako bi se o problemu trgovine ljudima trebalo pričati svaki dan, ali na današnji dan to ima i veliku simboliku. Termin okruglog stola u 11:55 isto tako trebao je dati simboličnu poruku da je pet do dvanaest za rješavanje ovog problema.

"Trgovina ljudima, posebno djecom je problem koji se širi, a kriminalni milje u toj oblasti već odavno postoji. Ova masovna migracija koja je zahvatila našu državu dovela je do toga da su kriminalci dobili nove žrtve na pladnju, posebno djecu, najranjiviju grupu koja često putuje bez pratnje i dokumenta", kazala je Buzaljko.

Buzaljko je izjavila kako je kroz Bosnu i Hercegovinu dosad prošlo 15 hiljada migranata, a kako ih je u našoj zemlji trenutno oko tri hiljade.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Daria Žuža iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) kaže kako je ova organizacija posebno aktivna u Centru Salakovac, ali da tu nema većih problema jer su pretežno smještene porodice s djecom, koje nisu najrizičnija grupa. Teže je stanje u drugim dijelovima BiH.

"Naša zemlja je bila nepripremljena za dolazak migranata, ali već su uspostavljene određene procedure. Međunarodne organizacije, vladine i nevladine, blisko sarađuju. Sad već postoji neki sistem", kazala je Žuža.

Daria Žuža kaže kako istraživanja pokazuju da je svaki osmi migrant dijete, da mnogi na put kreću kao dio porodica, ali da se kasnije razdvoje od roditelja.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Na skupu je govorila i Semira Drljević, viša inspektorica SIPA-e, koja kaže da je zakone i prava koja stoje na papiru, a tiču se migranata i maloljetnih lica, teško provesti u praksi.

"Na terenu su veliki problemi kad su u pitanju djeca bez pratnje. Nismo tako dobro uvezani kako stoji u smjernicama, svi smo zauzeti nekim drugim poslovima i ovo nam je nešto novo. Sve institucije trebaju više raditi na ovoj problematici", kazala je Drljević.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici nevladinih organizacija, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, SIPA-e i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Današnja obilježavanje Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudi provodi se u četiri grada – Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banja Luci.