Curica je zbrinuta
127

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

S. Š.
Djevojčica je pronađena na graničnom prijelazu Bosanski Brod (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Djevojčica je pronađena na graničnom prijelazu Bosanski Brod (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski Brod, identifikovana je i zbrinuta žrtva međunarodne trgovine ljudima - petogodišnja djevojčica iz Njemačke.

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prijelazu Bosanski Brod detaljnim analizama otkrili i identifikovali žrtvu međunarodne trgovine ljudima.

Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću.

Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

Navedena djevojčica, nalazi se u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbaden, Njemačka, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

Tužilaštvo BiH se zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u ovim aktivnostima, saopćili su.