Potpisali otkaze
157

Domovi zdravlja u Živinicama i Srebreniku već ostali bez 90 posto stručnjaka

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ljekari iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona od jutros u 14 zdravstvenih ustanova potpisuju otkaze ugovora o radu s otkaznim rokom.

Predsjednik Štrajkačkog odbora spomenutog sindikata u TK Admir Suljić za Klix.ba je rekao da se podaci s tačnim brojem ljekara koji su potpisali otkaz još uvijek prikupljaju.

Prema trenutnim informacijama kojima raspolaže portal Klix.ba, više od 90 posto ljekara otkaze je potpisalo u domovima zdravlja u Živinicama i Srebreniku, a više od 50 posto njih u Gradačcu i Lukavcu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Tačan broj onih koji su potpisali otkaze u Domu zdravlja i Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, kao i u ostalim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu zasad nije poznat.

Ekipa portala Klix.ba danas je posjetila Dom zdravlja u Živinicama koji skoro u cijelosti ostaje bez ljekara.

Mirsad Šljivić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije u Domu zdravlja u Živinicama nam je kazao da u ovoj zdravstvenoj ustanovi djeluje 88 stalno uposlenih ljekara, od kojih je 87 odlučilo potpisati otkaz.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Danas je ovdje prisutno između 50 i 60 doktora, određeni broj njih sticajem okolnosti je na bolovanju ili godišnjem odmoru. Neki od njih su jučer popunili obrasce, dok su neki poslali poštom. Naš sindikat postoji više od sedam godina, a mi tražimo da nas Vlada TK prizna, jer prema njoj i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu TK mi praktično ne postojimo. Svako od nas želi sam sebe predstavljati, a ne da to čini neko drugi", rekao je Šljivić.

Otkaz je danas potpisala i šefica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Živinicima Ljubica Tadić.

"Ovdje je danas jedino riječ o našem dostojanstvu i časti. Nadamo se da će nas i ostali razumjeti, u smislu da mi ne tražimo plaće, već samo želimo da postojimo. Sve druge zahtjeve smo zaboravili, a ukoliko se našem osnovnom zahtjevu ne može udovoljiti, onda ne znamo ni koja bi daljnja svrha bila da budemo ovdje i da se dalje borimo za struku, ljude, zajednicu...", istakla je Tadić.

Kao što smo i pisali, doktori medicine i stomatologije u TK na ovaj očajnički potez su se odlučili zbog, kako su naveli, ignorantskog odnosa Vlade TK koja im nije dodijelila reprezentativnost te s kojom nisu sklopili kolektivni ugovor.