Kraj štrajka u HNK
5

Vlada HNK dala saglasnost na kolektivni ugovor zdravstvenim radnicima, povećat će im plate za 10 posto

G. Š.
Foto: Vlada HNK
Foto: Vlada HNK
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je, 2. sjednici usvojila Odluku o davanju saglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika sa područja zdravstva na području HNK-a, kao i uslovima i roku primjene.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, a za potpisivanje Kolektivnog ugovora ovlašten je resorni ministar Milenko Bevanda.

Kako Klix.ba saznaje, potpisivanje ugovora trebalo bi biti u ponedjeljak u 13 sati kad će zvanično biti prekinut i generalni štrajk četiri hiljade zdravstvenih radnika u HNK.

Novim kolektivnim ugovorom zdravstveni radnici HNK očekuju regulisano povećanje plaće po dva osnova. Tako im od prve godine, odmah ide povećanje plaće od 10 posto, a uz to se satnica podiže sa 2,30 KM na 2,38 KM.

Istim ugovorom očekuju garanciju da se za godinu dana ponovno plaća povećava na ostvareni uvećani iznos za dodatnih 10 posto, a satnica se podiže sa 2,38 KM na 2,45 KM. Uz sve to, što je najvažnije za medicinske sestre, koje rade noćne turnuse i koje nose najveću težinu posla u zdravstvenom sistemu i sada ostvaruju 30 posto na noćni rad, očekuju da bude 50 posto.

Podsjetimo da je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu oko četiri hiljade zdravstvenih radnika 2. novembra pokrenulo generalni štrajk, nakon što je bivša kantonalna vlade njihove zahtjeve ignorisala, te su tada poručili da s radom neće početi dok ne potpišu kolektivni ugovor koji će im garantovati veće plaće i bolje uslove rada.

Nakon toga je bivša kantonalna vlada, koja je na čelu sa premijerom Nevenkom Hercegom bila šest godina u tehničkom mandatu, održala hitnu sjednicu i otvorila pregovore, a novu rukovodstvo na čelu sa premijerkom Marijom Buhač dočekao je na stolu prijedlog kolektivnog ugovora koji su dostavili predstavnici sindikata zdravstvenih radnika HNK.