|

Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa

Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa
17
F
FENA
17.12.2014. u 17:04
17
komentara
17

dijeljenja
Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa
Menadžment JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo saopćio je da će, u suradnji s drugim institucijama, detaljno ispitati sve eventualne uzroke i ustanoviti da li je, u slučaju određenih reakcija koje je imalo nekoliko učenika nakon što su u okviru sistematskog pregleda primili vakcinu protiv tetanusa, došlo do koincidencije te da će nakon toga dati konačno mišljenje.
"Zbog preventivnih mjera, a u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS vakcinacija je obustavljena do daljnjeg", navodi Press Doma zdravlja KS.

U saopćenju za javnost navode da se u Domu zdravlja Centar - Vrazova u utorak, 16. decembra u prijepodnevnim satima vršila redovna vakcinacija djece školskog uzrasta.

"U okviru sistematskog pregleda 50 učenika je primilo ana-Te vakcinu (vakcina protiv tetanusa) što je uobičajeno u kalendaru vakcinacije. Od 50 učenika, dva su se javila sa simptomima trnjenja, jedan s povišenom temperaturom i jedan sa simptomima astmatičnog napada, dok se sedmoro žalilo na slabost i malaksalost", ističe se.

Nakon tog saznanja „generalna direktorica JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović otišla je na Infektivnu kliniku KCUS-a gdje je pratila dešavanja, te bila u kontaku sa osobljem, djecom i roditeljima koji su iskazali razumijevanje za navedenu situaciju, a obzirom na činjenicu da su sva djeca kontinuirano vakcinisana u JU Dom zdravlja KS te da nikad nije bilo problema s bilo kojom vakcinom“.

"Vakcinu koju proizvodi Imunološki zavod d.d. Zagreb, a distribuira Melcom d.o.o - Mostar JU Dom zdravlja KS koristi već pet godina u kontinuitetu, a u dvomjesečnom periodu u Domu zdravlja Centar - Vrazova vakcinisano je 485 djece i nikad dosad nije zabilježena bilo kakva reakcija", navodi se.

JU Dom zdravlja KS je kao i dosad, po propisnoj proceduri hladnog lanca, čuvala spomenute vakcine koje uzgred imaju najblaže kontraindikacije, a koje nabavlja Zavod za javno zdravstvo FBiH i potom ih dostavlja kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, ističu iz te ustanove.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...