{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa

F
17.12.2014. u 17:04
17
17
Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa
17
Dom zdravlja KS će ispitati "situaciju" sa vakcinama protiv tetanusa
Menadžment JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo saopćio je da će, u suradnji s drugim institucijama, detaljno ispitati sve eventualne uzroke i ustanoviti da li je, u slučaju određenih reakcija koje je imalo nekoliko učenika nakon što su u okviru sistematskog pregleda primili vakcinu protiv tetanusa, došlo do koincidencije te da će nakon toga dati konačno mišljenje.
"Zbog preventivnih mjera, a u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS vakcinacija je obustavljena do daljnjeg", navodi Press Doma zdravlja KS.

U saopćenju za javnost navode da se u Domu zdravlja Centar - Vrazova u utorak, 16. decembra u prijepodnevnim satima vršila redovna vakcinacija djece školskog uzrasta.

"U okviru sistematskog pregleda 50 učenika je primilo ana-Te vakcinu (vakcina protiv tetanusa) što je uobičajeno u kalendaru vakcinacije. Od 50 učenika, dva su se javila sa simptomima trnjenja, jedan s povišenom temperaturom i jedan sa simptomima astmatičnog napada, dok se sedmoro žalilo na slabost i malaksalost", ističe se.

Nakon tog saznanja „generalna direktorica JU Dom zdravlja KS Dženana Tanović otišla je na Infektivnu kliniku KCUS-a gdje je pratila dešavanja, te bila u kontaku sa osobljem, djecom i roditeljima koji su iskazali razumijevanje za navedenu situaciju, a obzirom na činjenicu da su sva djeca kontinuirano vakcinisana u JU Dom zdravlja KS te da nikad nije bilo problema s bilo kojom vakcinom“.

"Vakcinu koju proizvodi Imunološki zavod d.d. Zagreb, a distribuira Melcom d.o.o - Mostar JU Dom zdravlja KS koristi već pet godina u kontinuitetu, a u dvomjesečnom periodu u Domu zdravlja Centar - Vrazova vakcinisano je 485 djece i nikad dosad nije zabilježena bilo kakva reakcija", navodi se.

JU Dom zdravlja KS je kao i dosad, po propisnoj proceduri hladnog lanca, čuvala spomenute vakcine koje uzgred imaju najblaže kontraindikacije, a koje nabavlja Zavod za javno zdravstvo FBiH i potom ih dostavlja kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, ističu iz te ustanove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: