BiH
11

Sarajevo: Učenici još uvijek na liječenju nakon primljene vakcine

Piše: M. Nukić
Klinika za infektivne bolesti (Foto: KCUS)
Klinika za infektivne bolesti (Foto: KCUS)
Šestero učenika Srednje medicinske škole Bjelave u Sarajevu još uvijek se nalaze na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nakon što su prije četiri dana primili antitetanus vakcinu u Domu zdravlja u Vrazovoj.

"Pacijenti su još na Klinici i primaju terapiju. Stabilno su i uspješno se oporavljaju", rekla je za Klix.ba Muamera Šehić, glasnogovornica KCUS-a.

Podsjetimo, djeca su 16. decembra primljena sa nespecifičnim kliničkim simptomima koji su naznačeni kao nuspojave u vidu glavobolje, vrtoglavice, nestabilnosti pri hodanju i trnjenju ruku. Pomoć je ukazana i učenicima koji su pušteni kući jer su bili stabilno.

Iz JU Dom zdravlja KS ranije su kazali kako vakcinu koju proizvodi Imunološki zavod d.d. Zagreb, a distribuira Melcom d.o.o - Mostar, koriste već pet godina u kontinuitetu, a da je u dvomjesečnom periodu u Domu zdravlja Centar - Vrazova vakcinisano 485 djece i nije zabilježena bilo kakva reakcija. No, iz preventivnih razloga obustavljeno je davanje ove vakcine dok se ne istraži slučaj u potpunosti. Istragu bi trebao provesti Zavod za javno zdravstvo KS.

"Mi odgovorno tvrdimo da smo ispoštovali sve procedure dobre prakse koje se odnose na hladni lanac skladištenja i imamo takvu elektroniku koja i najmanju anomaliju pokaže. Stalo nam je da se istraži stvar do kraja jer do sada nismo imala nikakvih problema", rekao je za Klix.ba Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kazali su kako do sada nisu primili nijednu prijavu za sumnju na neželjene rekacije koje se tiču ovog slučaja primanja antitetanus vakcine.

"Naglašavamo da su pobrojana neželjena dejstva (simptom glavobolje, vrtoglavice, trnjenja ruku i nestabilnosti pri hodanju, op. a.) zapravo očekivana neželjena dejstva antitetanus vakcine i ista su opisana u rezimeu karakteristika lijeka i u uputstvu za pacijente. Uzimajući u obzir neželjena dejstva predmetne vakcine, kao i sve koristi od pravovremene vakcinacije istom, donesena je pozitivna ocjena odnosa korist/rizik primjene lijeka u postupku davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet. Ova vakcina je bila predmet posebne kontrole kvaliteta Kontrolnog laboratorija naše agencije i pri tome je konstatovano da zadovoljava zahtjeve kvaliteta. Ukoliko je vakcina čuvana u propisanim uslovima, a vjerujemo da jeste, nema bojazni da je došlo do narušavanja njenog kvaliteta koji je provjeren u momentu ulaska vakcine na tržište BiH", rečeno nam je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ukoliko bude prijave sumnje na neželjenu reakciju, iz ove Agencije su kazali da će odmah reagovati u pravcu ocjene uzročno-posljedične veze između prijavljene neželjene reakcije i primijenjenog lijeka koji je pod sumnjom, te da će u skladu sa ocjenom preduzimati odgovarajuće regulatorne mjere.