"Efektivan rad"
19

Dom naroda podržao ukidanje jubilarnih nagrada zvaničnicima u institucijama BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je podržao principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se ukidanje prava na isplatu jubilarne 800 KM.

Delegati su usvojili i zaključak prema kojem Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do isteka druge faze u nadležnoj parlamentarnoj komisiji dostavi amandman s taksativno nabrojanim osobama na koje se odnosi zakon, odnosno ko su izabrani i imenovani dužnosnici, a sukladno iznesenem stavovima predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH na sjednici Komisije za finansije i budžet.

Naknada za "efektivan rad u institucijama BiH" regulisana je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji jasno precizira da zaposleni u institucijama imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu.

"Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, s tim da se kao kriterij za utvrđivanje visine naknade uzima prosječna plaća u BiH i dužina efektivnog radnog staža u institucijama BiH", piše u Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Administrativne komisije donose odluku o jubilarnim nagradama koje se po principu automatizma uplaćuju državnim zvaničnicima. U prošlosti su pojedini parlamentarci nakon pritiska javnosti slali dopise Administrativnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH od koje su tražili da im se ne uplaćaje ovakva vrsta naknade.

Inače, bh. parlamentarci jedni su od najplaćenijih zakonodavaca u cijeloj Evropi uprkos tome što ekonomsko-socijalni pokazatelji stavljaju BiH na posljednje mjesto razvijenosti evropskih zemalja.

Enormno visoka primanja političari su sami sebi omogućili zakonom tako da u prosjeku ona iznose blizu osam prosječnih plaća bh. radnika. Poređenja radi, plaće parlamentaraca u zemljama članicama Evropske unije iznose u prosjeku dvije ili tri prosječne plaće radnika u državi.

Prema posljednjim podacima plaće bh. parlamentaraca uglavnom su veće od 5.400 KM. U to vrijeme zastupnici i delagati imali su i naknadu za topli obrok, prijevoz, odvojeni život, naknade za rad u izbornoj bazi i komisije te paušale koji su znali biti veći i od 700 KM.