O napuštanju sjednice
108

Miličević: U BiH je svašta viđeno, ali još nije da se blokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH

SRNA
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik SDS-a Milan Miličević izjavio je da je zamjena stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine domaćim obaveza iz evropskih prioriteta.

Komentirao je napuštanje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH bošnjačkih delegata te je taj potez nazvao populističkim.

"U BiH je svašta viđeno, ali još nije viđeno da se blokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, što su danas uradili bošnjački delegati jer im se ne dopada sadržaj zakona koji se našao na dnevnom redu", rekao je Miličević nakon prekida sjednice Doma naroda BiH zbog izlaska sa sjednice bošnjačkih delegata jer je na dnevni red uvršten zakon o Ustavnom sudu BiH.

Miličević je istakao da ako se delegatima ne dopada tekst zakona mogu uložiti amandmane ili glasati protiv, ali ne mogu drugim braniti da imaju drugačije mišljenje, saopćeno je iz SDS-a.

"Jasno je da SDA ne želi izgubiti politički utjecaj na Ustavni sud BiH", rekao je Miličević.

Dalje navodi da je pitanje odlaska stranih sudija i reforme Ustavnog suda prioritet 4.d) koji je postavila EU.

"Evropski put nije švedski sto sa kojeg mogu da biraju samo ono što im se dopada. Ustavni sud BiH bez stranih sudija je imperativ i EU, i naš zakon je bio poziv da se još jedna prepreka na evropskom putu ukloni", poručio je Miličević.

On je dodao da su danas delegat i predsjedavajući Doma naroda Šefik Džaferović i Kemal Ademović optuživali potpredsjednika SDS-a Želimira Neškovića za protivustavno ponašanje samo zato što im se ne sviđa neko rješenje iz zakona.

"Blokadama pokušavaju da ućutkaju naše mišljenje i naše nastojanje da izgradimo Ustavni sud BiH u kome neće sjediti strane sudije. Sve dok smo pod patronatom stranaca, ova zemlja niti je samostalna niti je suverena", rekao je Miličević.