Delegatkinja HDZ-a
238

Pendeš: Bošnjački delegati napuštanjem sjednice okrenuli leđa evropskom putu

SRNA
Marina Pendeš (Foto: T. S./Klix.ba)
Marina Pendeš (Foto: T. S./Klix.ba)
Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Marina Pendeš rekla je da je napuštanje današnje sjednice ovog doma delegata Bošnjaka nedemokratsko i opasno za BiH i da to znači da je SDA okrenula leđa evropskom putu BiH.

Pendeševa je navela da je smiješno obrazloženje napuštanja sjednice da je to neustavni zakon, uzimajući u obzir dva dokumenta, Dejtonski mirovni sporazum u kojem je sadržan Ustav BiH i Poslovnik o radu Doma naroda.

Ona je dodala da je jedan od mogućih razloga napuštanja sjednice i njen prijedlog zaključka kojim se od pravosudnih institucija očekuje da se pronađu, prepoznaju i kazne nalogodavci atentata na nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara.

Delegat u Domu naroda Ilija Cvitanović neopravdanim je ocijenio napuštanje današnje sjednice bošnjačkih delegata, te dodao da je on podržao uvrštavanje na dnevni red Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i da je protiv donošenja ovog zakona.

"Ovo je već peta sjednica u nizu da na isti način imamo raspravu po dva sata da li taj zakon treba biti na dnevnom redu. Danas bi se dogodilo da bismo oborili zakon i taj zakon bi otišao ad akta", dodao je Cvitanović.

Cvitanović je rekao da je ovakvim potezom Klub Bošnjaka ovaj zakonski prijedlog "održao u životu", zbog toga što će se on pojaviti na narednoj sjednici Doma naroda.

"A da je danas oboren prilikom glasanja, on bi završio svoj put", dodao je Cvitanović.

Šef Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović je rekao da je prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH "napad na ustavni poredak", a napuštanje sjednice Doma naroda pravdao je time da Klub Bošnjaka ne može rizikovati da neki delegati kažu da neće glasati za zakon, a podržavaju njegovo uvrštavanje u dnevni red.

Delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Džemal Smajić naveo je da postoji mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da ovaj klub misli da se stvari trebaju rješavati na sjednici Doma naroda.