Čuvar Dejtona
73

Schmidt o prijedlogu SNSD-a i HDZ-a da se izbace strane sudije: "To ne mogu prihvatiti"

S. M.
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Christian Schmidt (Foto: I. L./Klix.ba)
Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatrao uvrštavanje SDS-ovog prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH na dnevni red sjednice, a Klub Bošnjaka odbio da prisustvuje i time srušio kvorum, oglasio se visoki predstavnik Christian Schmidt.
"Visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije", rekao je Schmidt.
Naglasio je da visoki predstavnik kao čuvar Dejtonskog sporazuma ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.

"Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta", zaključio je visoki predstavnik.

Podsjećamo, delegat SDS-a u Domu naroda BiH Želimir Nešković predložio je da se na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, kojim se strane sudije izbacuju iz Ustavnog suda.

Kod zamjene stranih sudija domaćim sucima najvažnije je na koji način će se odlučivati u Ustavnom sudu BiH, a prema SDS-ovom prijedlogu uvelo bi se nacionalno odlučivanje, što do sada nije bio slučaj.