Jučer protiv bili SBB i SBiH
0

Dom naroda danas potvrđuje Prijedlog budžeta BiH

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu trebalo bi da potvrdi Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u tekućoj godini koju je sinoć usvojio Predstavnički dom parlamenta.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odobrio je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u tekućoj godini. 

Za  prijedlog je glasalo  28 poslanika,  tri su bila protiv i nijedan  uzdržan. Protiv prijedloga glasali su poslanici Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH. 

Prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom zadužio je Predsjedništvo BiH da u roku od sedam dana formalno sačini akt - Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011, koji će nakon dostavljanja  Kolegijum doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik BiH.

Predstavnički dom obavezao je Savjet ministara BiH da usvoji odluku o privremenom finansiranju  institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Tokom rasprave poslanici Stranke za BiH  Azra Hadžiahmetović i Saveza za bolju budućnost Mirsad Đugum izrazili su nezadovoljstvo načinom usvajanja ovog zakona kojim su, kako su rekli, prekršene sve procedure.
Zamjenik predsjedavajućeg Božo Ljubić rekao je da je Predsjedništvo HDZ-a 1990 podržalo sporazum koji  su 28. decembra postigli predsjednici stranaka koje imaju svoje predstavnike u kolegijumima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.