|

Odobren Prijedlog zakona o budžetu za 2011. godinu

Odobren Prijedlog zakona o budžetu za 2011. godinu
0
S
SRNA/FENA
30.12.2011. u 21:32
30.12.2011. u 22:05
24
komentara
0

dijeljenja
Odobren Prijedlog zakona o budžetu za 2011. godinu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odobrio je večeras Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ostvarenja u tekućoj godini.
Za prijedlog je glasalo 28 poslanika, tri su bila protiv i nijedan uzdržan. Protiv prijedloga glasali su poslanici Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH.

Prema ovom Prijedlogu Predstavnički dom zadužio je Predsjedništvo BiH da u roku od sedam dana formalno sačini akt - Prijedloga zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2011, koji će nakon dostavljanja Kolegijum doma uputiti na objavljivanje u Službeni glasnik BiH.

Predstavnički dom obavezao je večeras Vijeće ministara BiH da usvoji Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca 2012. godine.

Tokom rasprave poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Saveza za bolju budućnost Mirsad Đugum izrazili su nezadovoljstvo načinom usvajanja ovog zakona kojim su, kako su rekli, prekršene sve procedure.

Zamjenik predsjedavajućeg Božo Ljubić rekao je da je Predsjedništvo HDZ-a 1990 podržalo sporazum koji su 28. decembra postigli predsjednici stranaka koje imaju svoje predstavnike u kolegijumima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je večeras novinarima da je veoma pozitivno to što je BiH konačno dobila Budžet, te izrazila nadu da će ga sutra usvojiti i Dom naroda PSBiH.

Naglasila je da je veoma važno da institucije BiH ne budu bez Budžeta u drugoj godini, jer bi to bio dovoljan razlog da prestaje vraćanje vanjskog duga i zaustavljanje rada državnih institucija, što se nije smjelo dogoditi makar i bilo proceduralnih problema kod donošenja budžeta.

Naime dostavljeni dokument potpisao je samo predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, a ne i ostali članovi Predsjedništva, dok Vijeće ministara BiH, prema proceduri, nije ni razmatarlo ovako predložen budžet.

"Šestorica lidera napravili su dogovor koji je bio najvažniji i najduže smo ga čekali i Predstavnički dom je potvrdio taj dogovor", dodala je Majkić.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu PSBiH Asim Sarajlić govorio je o isplati dugovanja prema otpuštenim vojnicima iz Oružanih snaga BiH kazavši da je pronađeno rješenje za njihovu situaciju.

"Vojnicima će do 15. januara biti isplaćen akontativni dio zastalih sredstava što je njihovo zakonsko i ustavno pravo", rekao je Sarajlić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je amandman na ovako predloženi Budžet - da se u budžet uračuna 16,8 miliona KM za isplatu dugovanja prema otpuštenim vojnicima, ali o tom amandmanu se skupština nije ni izjašnjavala.

Poslanik SDS-a Darko Babalj izrazio je zadovoljstvo rješavanjem problema u BiH te ponovio stav SDS-a o tome da Predsjedništvo BiH ne radi svoj posao, nego je sva odgovornost na poslanicima PSBiH.

Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH bili protiv ovog budžeta, a Mirsad Đugum kazao je kako je neshvatljivo da je trebalo proći trećina njihovog mandata da bi se za 48 sati riješili svi problemi građana BiH.

"Nismo prihvatili Budžet jer su lideri šest političkih partija potpisali zajednički sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH zbog čega ostaje nejasno zašto je prijedlog iz Predsjedništva potpisao samo Komšić", pojasnio je Đugum.

Poslanik HDZ-a BiH Mate Franjičević kazao je novinarima da je Predstavnički dom stvorio pretpostavke za usvajanje Budžeta za 2011. godinu na osnovu izvršenja budžeta u tekućoj godini, a ovim dokumentom stvorit će se pretpostavke za usvajanje Odluke o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2012. godine.

Sjednica Doma naroda PSBiH zakazana je za sutra u 11:00 sati, a Franjičević izražava nadu da će i ovaj Dom prihvatiti ovako predložen budžet.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...