Blokade i deblokade
0

Očekuje se burna rasprava o budžetu u Parlamentu BiH

Piše: N. J.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljat će u petak od 18 sati o budžetu BiH za 2011. godinu, nakon što je Prijedlog budžeta ovom državnom tijelu uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Prema svemu sudeći, sjednica će biti itekako burna.

Naime, Ministarstvo finansija BiH dostavilo je u četvrtak u 22:30 sati Predsjedništvu BiH dokumentaciju pod nazivom Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu. No, kako smo saznali iz Parlamenta BiH, dokumentacija je donesena bez popratnog akta, a iz nje nije vidljivo ni jesu li ispoštovane odredbe pozitivnih pravnih propisa koji govore o načinu utvrđivanja Nacrta ovog Zakona, koji bi Vijeće ministara trebalo dostaviti Predsjedništvu u pisanoj formi. Jednostavnije rečeno, nije održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj bi se utvrdio ovaj akt.

"Predsjedavajući VM Nikola Špirić nije želio sazvati tu sjednicu, zato što je jasna intencija da se napravi blokada. Stoga je Ministarstvo poslalo dokumentaciju o onome što je potrošeno privremenim finansiranjem, kako bismo na blokadu odgovorili deblokadom, jer zna se da bi bez usvojenog državnog budžeta do 1. januara iduće godine i država i entiteti bili blokirani", dobili smo pojašnjenje od zamjenika državnog ministra finansija Fuada Kasumovića.

Međutim, naši sagovornici iz Parlamenta ističu da u dokumentaciji Ministarstva, logično, nema novca za pripadnike Oružanih snaga BiH, jer oni nisu obuhvaćeni Odlukom o privremenom finansiranju, ali isto tako nema ni plata za decembar za radnike u državnim institucijama.

Ipak, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dostavio je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čija je sjednica, koja će prema svemu sudeći biti dosta burna, zakazana za 18 sati i na kojoj će se raspravljati o budžetu. Osim poslanika Predstavničkog doma pozvani su predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik SDA Sulejman Tihić, svi ministri i zamjenici ministara u Vijeću ministara BiH.

Spominje se kako je lider SNSD-a Milorad Dodik već izjavio kako će sporazum o formiranju državne vlasti pasti ako se budžet BiH ne usvoji tako što će se samo prihvatiti ono što je potrošeno na osnovu odluke o privremenom finansiranju, što bi značilo, između ostalog, da nema izmirenja dugova prema penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga BiH. U međuvremenu je Komšić predložio amandman na Prijedlog budžeta kako bi se izmirila ta dugovanja.