Vi ste odabrali
0

Događaj 2010. godine u BiH je bezvizni režim

Piše: F. Borić
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Više od polovine čitatelja Sarajevo-x.coma, tačnije 55 posto ili 2.564, smatra da je događaj koji je obilježio 2010. godinu liberalizacija, odnosno ukidanje viznog režima između Bosne i Hercegovine i zemalja Schengena.

Podsjetimo, nakon što je BiH prošla dugačak i trnovit put ispunjavanja Mape puta koja se sastojala od 174 stavke (usvajanje zakona, implementacija zakona, uspostavljanje novih institucija), ujesen su svi relevantni faktori u Bruxellesu - ministri unutarnjih poslova, Parlament EU, Vijeće ministara EU, dali zeleno svjetlo da građani BiH mogu bez stajanja u red za vize putovati zemljama Evropske unije osim Velike Britanije, Irske, Rumunije i Bugarske, ali zato sa pasošem BiH možemo putovati i uzemlje koje nisu članice EU - u Švicarsku, Norvešku i Island.

Bezvizni režim je stupio na snagu 15. decembra.

Svi ostali događaji, po vašem mišljenju, dragi čitatelji, u drugom su planu. Po osam posto vas smatra da su 2010. obilježili trećeoktobarski izbori (377 čitatelja), odnosno poplave širom zemlje (376). Teroristički napad u Bugojnu za 304 posjetitelja Sarajevo-x.coma događaj je 2010. (sedam posto), a 301 glas otišao je protestima boraca pred zgradom Vlade Federacije BiH (šest posto).

Oslobađajuća presuda dvojici bivših federalnih premijera, Edhemu Bičakčiću i Nedžadu Brankoviću, događaj je za 222 naša čitatelja (pet posto), dok je jedan posto manje (188 glasova) dobila akcija "Kastel" u kojoj je uhapšen i policijski komesar Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić.

Jedna druga akcija, "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, za 143 čitatelja je događaj godine. Isti procenat, tri posto glasova, otišlo je za brojne radničke štrajkove, dok je jedan posto čitatelja, njih 47, događajem godine proglasilo dolazak američke državne tajnice Hillary Clinton u Sarajevo.

U anketi je učestvovalo ukupno 4.643 čitatelja.