Sarajevo-x.com
0

Vijesti koje su 2010. godine privukle najviše vaše pažnje

Sarajevo-x.com
Neredi ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Neredi ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Ovogodišnji rezime najčitanijih vijesti na najposjećenijem web-portalu u Bosni i Hercegovini treba biti alarmirajući jer obiluje stravičnim vijestima iz crne hronike, čiji status najčitanijih ne mogu ublažiti ni posjeta holivudske glumice Angeline Jolie i njenog životnog saputnika Brada Pitta niti nastup zvijezde svjetskog glasa <a href="http://www.sarajevo-x.com/showtime/muzika/clanak/101219002">Davida Guette</a>.

Ma koliko naše čitaoce zanimali rezultati općih izbora, predstavnik BiH na Eurosongu i nebuloze iz udžbenika naše djece, utvrdit ćemo da su pucnjave, neredi na protestima, stravične nesreće i nehumani tretman prema životinjama vijesti koje su bile najčitanije na našem portalu, koji bilježi 1.150.000 pojedinačnih posjetitelja i oko 30 miliona učitavanja stranica mjesečno.

Kriminal, česta ubadanja noževima, pucnjave i slučajevi silovanja preplavili su ovu listu, pa je tako vijest o rafalima na Skenderiji, kada je povrijeđen policajac, zabilježila skoro 115.000 učitavanja.

Statistika potvrđuje da su najčitanije vijesti one iz naše zemlje, pa se tako u samom vrhu nalaze događaji iz aprila 2010, kada je u višesatnim protestima boraca pred zgradom Vlade FBiH, koji su se pretvorili u nerede, povrijeđeno 60 osoba, te stravična nesreća u Zenici, snimljena nadzornom kamerom, u kojoj je poginuo biciklista.

Teroristički napad u Bugojnu, za koji je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šest muškaraca, pobudio je strah i nesigurnost građana, te su informacije o tome također među najčitanijima.

Nakon ovogodišnjih općih izbora najviše vas je zanimalo koga ćemo gledati u Predsjedništvu BiH. Nekoliko mjeseci prije toga neumorno ste klikali na vijesti o djevojci koja je bacila psiće u rijeku i mladićima koji su pustili pitbula kako napada nemoćnog psa, pa se time hvalili na Facebooku (članak imao 896 komentara).

Velike poplave, koje su najviše štete donijele domaćinstvima i poljoprivrednim područjima na istoku i sjeveroistoku naše zemlje, uz fotografije iz poplavljenih gradova, dugo su bile top tema.

S tugom i uz zvukove gitare na groblju Bare ispraćen je hrabri Edo Mulahalilović, sjajni muzičar koji se preminuo nakon duge i teške bolesti.

Primjedbu na autore udžbenika iz fizike za osmi razred osnovne škole, koju je naš portal prvi objavio, a potom je preuzelo više drugih medija, pročitalo je oko 65.000 ljudi, a skoro toliko puta kliknuli ste i na informaciju da će BiH na Eurosongu u Njemačkoj predstavljati Dino Merlin.

Od vedrijih vijesti, među najčitanijima izdvajamo onu da su Angelina Jolie i Brad Pitt stigli u Sarajevo, te naše ekskluzivne fotografije njihove posjete istočnoj Bosni, a kako je to bilo na dodjeli BH muzičkog Oskara u Skenderiji, okupljanju folkera koji smo nazvali trash događajem godine u BiH, interesovalo je mnoge naše čitaoce.

Ovu listu završavamo sa željom da nam naredna godina, a i one poslije, donesu ljepše vijesti, a manje frustracija i da među najčitanijim vijestima zabilježimo i one iz sporta, kulture, biznisa, nauke i drugih oblasti života.