Novinari biraju
0

Admir Mujanović: Neuspjesi federalne Vlade i uspješni bezvizni režim

Sarajevo-x.com
Godina koja ističe donijela nam je pregršt događaja. Imali smo izbore, ukinute su nam vize, dolazile su nam najpoznatije svjetske dame, od Hillary Clinton do Angeline Jolie. Nije falilo štrajkova, poplava, klizišta. Sarajevo-x.com je pitao novinare u BiH šta je obilježilo 2010. u pozitivnom i negativnom smislu. Narednih dana objavljujemo odgovore.
Admir Mujanović, urednik u dnevnom listu "San":

(Ne)rad Vlade Federacije BiH

Kontinuitet loših poteza federalne izvršne vlasti kulminirao je u 2010. godini. Rezultat je ekonomski sunovrat, koji je najvećim dijelom generiran upravo odnosom federalne Vlade prema privredi. Gotovo sve državne firme su u velikom minusu, ogrezle u korupcionaško-stranačkim aferama. Velikokladuški "Agrokomerc" je u kliničkoj smrti i samo se čeka odluka o gašenju aparata koji ga drže u životu. Nije riješeno pitanje statusa "Aluminija". Od investicija u energetiku nema ništa, a dvije federalne elektroprivrede uglavnom su poligon stranačkih obračuna i borbe za pozicije. "HT Mostar" već duže od godinu praktično je fiktivna firma, jer nema legalnu Upravu, a "BH Telecom" bio je doveden na korak od brisanja iz sudskog registra zbog nezakonitog Nadzornog odbora! "Terminali FBiH" nastavljaju trošiti budžetski novac, umjesto da ga u njega unose. Sve to rezultat je pregalaštva federalnih ministara, koji nisu propustili priliku da u debelom tehničkom mandatu ponovo povećaju svoje plaće.

Pozitiva: Liberalizacija viznog režima

Da se ukidanje viza nije desilo sredinom decembra, teško bi u godini na izmaku nešto moglo dobiti pozitivnu ocjenu. Ovako, građani BiH dobili su barem malo razloga za radost. Iako je objektivno odluka zakasnila, barem godinu, svima je jasno da je sve bilo do nas, i naših političara koji se unatoč bezobraznom neradu, sada utrkuju u otimanju zasluga za ukidanje viza. Nažalost, ogroman broj građana i dalje neće biti u prilici putovati u zemlje Šengena, zbog nedostatka novca. No, ipak će biti rasterećeni mentalnog terora kojeg je uzrokovao vizni režim, i čega su svjesni svi koji su, barem jedanput, morali stajati u dugačkim redovima pred ambasadama. Nakon rušenja viznog zida, na neki način bit će lakše živjeti i u BiH.

Unatoč nastojanjima mnogih političara da ponovo prave etničke blokove i velikom trudu koji ulažu u pravljenju novih podjela, ukidanjem viza poslana je i jasna poruka da smo svi ipak jednaki, makar i prema mogućnosti slobode kretanja po Evropi.