BiH
0

Dodiku imponuje podrška kandidatu SNSD-a za predsjednika

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Imena kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i za člana Predsjedništva BiH na predstojećim opštim izborima, koje će podržati i koalicioni partneri DNS i SP, bit će objelodanjena 3. jula, rekao je danas u Banjoj Luci lider SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik je rekao da mu imponuje gotovo jedinstven prijedlog više od 2.000 mjesnih odbora i više od 80 opštinskih organizacija SNSD-a da njega predlože za kandidata za predsjednika RS.

"Moja odluka bit će motivisana činjenicom koje opasnosti na ekonomskom, političkom i socijalnom planu čekaju RS. To će biti saopšteno 3. jula", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je naveo da je RS u dodatnoj opasnosti sa ljudima poput lidera PDP-a Mladena Ivanića koji je nedavno rekao da je spreman priznati genocid u Srebrenici, a prije butmirskog procesa da je spreman korigovati entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Radili smo zajedno jedno vrijeme, ali u posljednje vrijeme on vodi politiku koja je pogubna za RS. Ne smijemo dozvoliti da dođu ljudi koji su svojom političkom impotencijom spremni da propuste važne trenutke, kao što je Ivanić na sjednici Vijeća ministara BiH dozvolio da se proširi obim pitanja imovine, što je dovelo do toga da danas imovinu popisuje OHR", rekao je Dodik. 

On je podsjetio da sa ljudima iz koalicije SNSD, DNS i SP nije bilo nijednog propusta.

"Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović je najmanje pet puta pokrenuo zaštitu vitalnog entitetskog interesa, što je u vrijeme Ivanića bio zaboravljen mehanizam", istakao je Dodik. 
On je dodao da će konvenciji SNSD-a 3. jula prisustvovati i lideri DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, a da će CIK-u BiH sutra biti prijavljene koalicije SNSD, DNS i SP za izbor predsjednika RS, te SNSD-a i SP-a za izbor člana Predsjedništva BiH iz RS, budući da se DNS nije formalno prijavio za izbor za člana Predsjedništva RS, ali će podržati kandidata ove koalicije za tu funkciju.

"Mi ovim demantujemo sve medijske spekulacije i kažemo da su bili zlonamjerni svi oni koji su u prethodnih par sedmica pokušali da prave neku drugu priču. DNS, SP i SNSD su zajedničkim vršenjem vlasti učinili RS stabilnijom i jačom ne samo u BiH nego i u regionu", istakao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, ove tri partije na izborima će osvojiti i mjesto predsjednika RS i člana Predjsedništva BiH iz RS, i to znatno iznad većine potrebne za formiranje parlamenta i vlade. 

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je da DNS ne može zvanično učestvovati u koaliciji za člana Predsjedništva BiH iz RS, jer se ta stranka nije prijavila za taj nivo vlasti, ali da podržava kandidata ove koalicije za tu funkciju. 

"Nikad nismo rekli da ćemo ići sami u izbore za predsjednika RS, nego smo prijavili partiju za taj nivo vlasti jer bez toga nismo mogli u koaliciju. Za člana Predsjedništva BiH nismo se prijavili najviše zbog novca. Mi smo jednostavno smatrali da za taj dio ne treba praviti toliki trošak", rekao je Pavić. 

On je naglasio da je DNS insistirao i sada je to zvaničan stav sva tri koaliciona partnera - da nema prenošenja nadležnosti RS na nivo BiH i da nema privatizacije elektroenergetskih i hidro potencijala, te "Šuma RS", budući da je to nacionalno bogatstvo koje treba čuvati. 
"I dalje smo stabilna i čvrsta koalicija koja je dva puta - 1998. i 2005. godine - kad je RS bila u ponoru, uspjela spasiti i postaviti RS na noge. Uvjeren sam da će to građani prepoznati i da će ova koalicija nastaviti da vodi RS", poručio je Pavić. 

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je ova koalicija RS osigurala potpunu stabilnost i trasu kojom treba da se kreće ubuduće.

"Mi ćemo i ubuduće biti koalicija koja drži riječ, a danas mnogi u politici ne drže riječ. Zato sam uvjeren da ćemo napraviti veliki uspjeh i na sljedećim izborima", poručio je Đokić.

Prema njegovim riječima, u opoziciji ne može prepoznati kvalitet i ozbiljnost, ka ni sigurnost za budućnost RS.

Đokić je najavio da će koalicija biti ojačana i Partijom ujedinjenih penzionera koja će podržati kandidate koalicije za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS.
"Time smo proširili naš kapacitet i na 220.000 penzionera u RS", poručio je Đokić. 

Rok za prijavu koalicija za opšte izbore u BiH, koji će biti održani 3. oktobra, ističe sutra. 

Današnjem sastanku lidera koalicionih partnera prisustvovao je i predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.