Milorad Dodik
0

"Jasan cilj - jačanje i očuvanje dostojanstva RS-a"

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je Radni kolegijum Predsjedništva SNSD-a danas utvrdio prijedloge da on bude kandidat za predsjednika RS, a Nebojša Radmanović za srpskog člana Predsjedništva BiH.

On je istakao da će u četvrtak, 1. jula biti održana sjednica Izvršnog odbora SNSD-a na kojoj će biti utvrđen konačan prijedlog kandidata SNSD-a za institucije vlasti na predstojećim izborima, a koji će zvanično biti objavljen na konvenciji stranke 3. jula.

"Mislim da će moja promocija kao kandidata za predsjednika RS zvanično biti i ostvarena, a da će gospodin Radmanović biti kandidat za člana Predsjedništva", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini nakon skupa članova opštinskih odbora Izborne jedinice četiri i predsjednika izbornih štabova.

On je izrazio uvjerenje da bi njegova i Radmanovićeva pobjeda bila veoma važna imajući u vidu njihovu, kako je rekao, dokazanu spremnost da se bore za RS, ali i nastojanja nekih da kroz ustavne promjene nanesu štete RS.

Dodik je naglasio da SNSD ima jasan cilj - jačanje institucionalno-političkih kapaciteta RS i očuvanje njenog dostojanstva, koji je obezbijedio u proteklih nekoliko godina.

Lider SNSD-a je rekao da RS, nakon izbora, čeka uporno najavaljivanje ustavnih promjena.

"Naš pristup je da stranci ne mogu da budu dio rješavanja tog problema i da RS ni prije ni poslije izbora nije spremna na masovne ustavne promjene, već samo na neke manje koje podrazumijevaju promjene koje se tiču odluke Suda za ljudska prava. Nikakve druge promjene, kao što su izbor ili nadležnosti članova Predsjedništva BiH ili bilo koje druge nadležnosti, ne mogu doći u obzir", naglasio je Dodik.
On je istakao da je strateški cilj SNSD put ka Evropi, ali da to nije entuzijazam koji se imao prije nekoliko godina.

"Evropa je u prethodnom periodu pred nas postavljala zahtjeve koji nisu korektni, a koji su uticali da se mijenja unutrašnja struktura BiH. Mi smo partija koja je odgovorila na te izazove u prošlosti i na primjer sačuvala policiju RS kada je izgledalo da je više neće biti. Danas imamo svoju policiju i jake institucije. Dokazali smo da smo samoodrživi za razliku od Federacija BiH koja ima velike probleme, a pogotovo BiH koja nije samoodrživa bez međunarodne zajednice", naglasio je lider SNSD-a.