BiH
0

Dodik: RS neće mijenjati način izbora svojih predstavnika u Predsjedništvu BiH

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras da se u Republici Srpskoj definitivno neće mijenjati način izbora člana Predsjedništva BiH, kao i delegata u Dom naroda Parlamenta BiH.

"RRS ima odavno konstituisan stav o tom pitanju, što znači da će definitivno ostati naš izbor na direktan način", rekao je Dodik večeras u telefonskoj izjavi za RTRS.

U SDS-u smatraju da prijedlog ustavnih promjena u BiH koji je došao iz Federacije BiH znači korak unazad u postizanju kompromisa u provođenju presude "Sejdić-Finci".

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da ga više od tih prijedloga brinu izjave iz Federacije da nisu spremni ni na kakav kompromis i da očekuju da RS prihvati ono što oni serviraju.

"To jednostavno neće biti moguće i neće biti izvodljivo", zaključio je Bosić.

Lideri u BiH obavezali su se u Briselu da će do 31. augusta u parlamentarnu proceduru uputiti prijedloge za promijenu Ustava BiH prema presudi "Sejdić-Finci".

Za promijenu Ustava BiH neophodna je dvotrećinska većina iz oba entiteta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Iz SDP-a BiH je danas saopšteno da ne podržavaju asimetrična rješenja izbora članova Predsjedništva BiH u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao ni uspostavljanje novih etnički definisanih izbornih jedinica, i da su to pitanja koja ne mogu biti predmet razgovora.