BiH
0

Tihić: SDA je protiv asimetričnih rješenja

SRNA
Foto: G. Kec/Klix.ba
Foto: G. Kec/Klix.ba
Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da je ova stranka protiv asimetričnih rješenja za izbor članova Predsjedništva BiH, odnosno da se u Federaciji BiH član Predsjedništva bira na indirektan, a u Republici Srpskoj na direktan način.

"Zalažemo se za jedan način izbora, odnosno da se na isti način bira član Predsjedništva BiH i u Republici Srpskoj i u FBiH, jer treba da ima isti i legitimitet i podršku. Nama je sa ciljem rješavanja osiguranja etničkog legitimiteta bliži indirektan izbor", istakao je Tihić u Banjoj Luci nakon sastanka sedmorice lidera političkih stranaka iz BiH.

Govoreći o izboru delegata u Dom naroda, Tihić je rekao da SDA ne može podržati rješenja nove parlamentrane većine, jer ona dijele FBiH na dva dijela, odnosno države na tri dijela.

Tihić je istakao da su sedmorica lidera političkih stranaka iz BiH na današnjem sastanku pokazali da su jednoglasno opredijeljeni da rade na provođenju zaključaka dogovorenih u Briselu, odnosno da Vijeće ministara, Vlada RS, Vlada FBiH sa kantonima i Vlada Brčko distrikta, treba odmah da otpočnu prikupljanje odgovora na listu EU pitanja na poglavlje pet Javne nabavke i poglavlja 27 Zaštite okoline, jer radna verzija odgovora treba da bude pripremljena do 15. septembra.

"Dogovorili smo da Vijeće ministara BiH, vlade entiteta sa kantonima i Brčko Dostrikta do 31. augusta dogovore i predlože mehanizam koordinacije različitih nivoa vlasti u skladu sa mapom puta dogovorenom u Briselu 27. juna kako bi BiH govorila jednim glasom", dodao je Tihić.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić rekao je da se na dašnjem sastanku, na kojem je napravljen važan korak obećan Briselu, SDA ponašala opoziciono prema evropskom putu BiH.

On smatra da ne bilo dobro asimetrično rješenje za izbor člana Predsjedništva BiH.

Sastanku, čiji je domaćin bio predsjednik SDS-a Mladen Bosić, prisustvovali su i lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Božo LJubić. Lider SDA Sulejman Tihić nakon obraćanja novinarima napustio je konFerenciju za novinare, kako je rekao, radi ranije preuzetih obaveza.

Lideri političkih stranaka u BiH definisali su danas u Banjoj Luci prijedloge za provođenje odluke "Sejdić-Finci", da se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira direktno, a da se dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH biraju indirektno.