BiH
0

Prijedlog partija iz RS-a o provedbi presude 'Sejdić i Finci' narednih dana u PS BiH

SRNA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će političke partije iz RS-a narednih dana dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog ustavnih amandamana kao rješenje za provođenje odluke Evropskog suda suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

On je ponovio da je za partije iz tog bh. entiteta isključivo prihvatljiv neposredan izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne može odstupiti od tih osnovnih stvari, čak i po cijenu zastoja evropskog puta koji i dalje treba da bude primaran.

Odgovarajući na pitanje zašto BiH do 31. avgusta neće imati usaglašen stav lidera "šestorke" o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" kada ističe rok iz briselske Mape puta, Dodik je rekao da je to jedan od dokaza da BiH ne funkcioniše.

"Očigledno da BiH ne može funcionisati, ni biti spašena od šest političkih lidera", naveo je Dodik.

Govoreći o uslovu iz Brisela koji se odnosi na unutrašnji mehanizam koordinacije u BiH, Dodik je ukazao na značaj "jednog glasa", koji ne mora da bude uvijek na nivou BiH, već u skladu sa nadležnostima vrlo često i na entitetskim vladama.

Predsjednik RS istakao je da o mnogim pitanjima u vezi sa evropskim integracijama nije nadležano Vijeće ministara, već upravo entitetske vlade, čije delegacije sa usaglašenim stavovima treba da idu u Brisel.