Prije sastanka u Briselu
0

Bosić će obaviti konsultacije sa stranačkim liderima

SRNA
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da u ovom trenutku nije moguće sazvati sastanak predstavnika političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH, ali da će u narednim danima sa njima obaviti konsultacije.

"Postoji očekivanje da se do 27. juna, odnosno sastanka u Briselu političkih lidera iz BiH i predstavnika Evropske komisije, obave izvjesne konsultacije i vidi kakva je politička situacija u BiH“, rekao je Bosić Srni.

On je naveo da će obaviti konsultacije, iako se trenutno ne zna ko čini parlamentarnu većinu na nivou BiH, odnosno da li su u njoj SDA ili Savez za bolju budućnost.

"To je prvi problem zašto se ne može sazvati sastanak. Neću ga sazivati ukoliko nema jasnih naznaka da će biti nešto dogovoreno, a to se ne može očekivati ako Federacija BiH nema prijedlog kako birati dva člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta“, dodao je Bosić.

On je ocijenio da bi SDA "zaigrala“ veoma rizičnu igru ukoliko bi krenula u blokadu institucija.

"To bi bilo shvaćeno kao čista opostrukcija demokratije i ne očekujem da se to desi. Ukoliko bi se tako nešto dogodilo na neki način bi ušli u radikalizaciju poličikih prilika koje su ionako teške u BiH“, kaže Bosić.

On je napomenuo da se mogu očekivati različiti scenariji kada je u pitanju rješenje političke situacije u Federaciji BiH.

"Ta kriza utiče i na Republiku Srpsku, jer su svi drugi pregovori i teme na čekanju“, rekao je Bosić.

Govoreći o sastanku u Briselu, Bosić je rekao da će biti riječi o uspostavljanju mehanizma koordinaciji unutar BiH na putu ka EU.

"To znači kako različiti nivou vlasti u BiH da koordinišu i nađu jedinstven stav na putu ka EU. Bilo bi svakao dobro da bude pomaka u rješavanju pitanja implementacije presude u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH“, pojasnio je Bosić.