{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: RS neće mijenjati svoj način izbora člana predsjedništva BiH

F
27.7.2012. u 13:17
0
11
Dodik: RS neće mijenjati svoj način izbora člana predsjedništva BiH
0
Dodik: RS neće mijenjati svoj način izbora  člana predsjedništva BiH
Milorad Dodik
Republika Srpska (RS) neće mijenjati svoj način izbora člana Predsjedništva BiH iz tog entiteta, a problemi u vezi s provođenjem odluke „Sejdić-Finci“ su u Federaciji BiH, ponovio je danas predsjednik Republike i SNSD-a Milorad Dodik.
„Naš doprinos stabilizaciji prilika u BiH je u tome što ne kažemo da se ne može mijenjati način izbora članova Predsjedništva i da mora biti neposredan. Umjesto toga rekli smo federalnim partnerima da mogu da dogovore kakav god hoće način izbora. To se nakon nekoliko mjeseci vraća pričom da RS neće da promijeni način izbora. I naravno da neće, jer nismo ni rekli na početku da hoćemo“, naveo je Dodik i dodao da se pokušava sada odgovornost prebaciti na RS.

On je, nakon razgovara s ministricom vanjskih poslova Kipra Erato Kozakou-Markoullis, rekao da je kriza u FBiH „permanentna i ona je zarobila čitavu BiH“.

„FBiH pokazuje svoju hroničnu neefikasnost i nesposobnost i to se reflektuje na BiH. Danas i godinama unazad, jedina samoodrživa, političko-teritorijalna cjelina u BiH je RS“, ustvrdio je entitetski predsjednik i dodao da RS „ne želi da gubi korak ka evropskim integracijama zbog FBiH“.

Dodik je, govoreći o funkcioniranju BiH, ponovio i tvrdnju da RS nikada neće pristati na formiranje klasične vlade na državnom nivou niti umanjenje značaja Predsjendištva BiH, kroz jačanje Vijeća ministara.

Ističući da „nema koalicije na nivou BiH“, on je rekao, da može da bira političke saveznike, „nikad ne bi izabrao lidere SDP-a Zlatka Lagumdžiju ili SDA Sulejmana Tihića, ali da je BiH državna zajednica i da su oni legalno izabrani predstavnici iz FBiH“.

Kazao je i da predstavnici EU nikada ne govore o svojim problemima, a posebno o ekonomsko-finansijskoj krizi i da bi „BiH trebalo da razmišlja i traži i druga tržišta“.

Dodik smatra da, posebno, vancarinske dažbine sa susjednim zemljama treba izjednačiti.

Naveo je i da s novom Vladom Srbije, čiji izbor se danas očekuje, želi nastavak dobre saradnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: