BiH
0

Dodik ne odustaje od zahtjeva da se u novi ustav BiH ugradi pravo na samoopredjeljenje

Sarajevo-x.com
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će njegov osnovni zahtjev u razgovorima o ustavnim promjenama biti da u novom ustavu bude jasno precizirano pravo Republike Srpske na samoopredjeljenje do otcjepljenja.

Dodik je naglasio da će se u razgovorima o ustavnim promjenama zalagati za pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, koje postoji u Povelji UN, kao i da sjedište Centralne banke BiH iz Sarajeva bude premješteno u Banjaluku, prenosi RTRS.

"Tražićemo da se poštuje Povelja UN i da se u novi ustav ugardi element u kojem će se predvidjeti procedura da sastavni dijelovi BiH mogu u toj proceduri donositi odluke kakve hoće, a to je pravo na samoopredjeljenja do otcjepljenja", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je ponovio da je Dejtonski sporazum osnova za razgovor o ustavnim promjenama i da u varijanti u kojoj neki traže da se zanemari dejtonski ustav i da se krene kao da ga nema "nije siguran u model koji će sačuvati BiH".

Odgovarajući na izjavu visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka da RS ne može dobiti pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja, Dodik je rekao da "Lajčak nema ništa sa ustavnim promjenama".

"Mogao je biti oprezniji i pogledati moju izvornu izjavu. Ona je korektna i u skladu sa postojećim sistemom, jer ja nemam namjeru da rušim ikakav sistem", kaže Dodik.

Dodik tvrdi da Lajčak "čita federalne medije, koji iskrivljuju činjenice i da je okružen lokalnim ljudima, među kojima ima vrlo malo Srba, a koji provode politiku Sarajeva".

Govoreći o zahtjevu da sjedište Centralne banke BiH iz Sarajeva bude premješteno u Banjaluku, Dodik je istakao da ako on ne bude prihvaćen "neće biti ništa od ustava".

"To će biti moj zahtjev i ako mu se ne udovolji nećemo imati amandmane. Centralna banka BiH biće u Banjaluci ili neće biti ustava", poručio je Dodik.

On je podsjetio da je rukovodstvu RS 1996. godine nuđeno da sjedište Centralne banke BiH bude u Banjaluci, ali su tadašnji lideri to odbili.