Sastanak u Sarajevu
225

Konaković: Moguće je da se može promijeniti izbor članova Predsjedništva bez izmjene Ustava, ali tu su različiti zahtjevi

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon sastanka o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine koji je u Parlamentarnoj skupštini BiH organizovan na poziv Trojke, medijima se obratio predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Kazao je da su na današnjem sastanku više razgovarali o tome da li će biti političke volje za izmjene, nego što su razgovarali o različitim stavovima koje imaju o pojedinim pitanjima. Istaknuo je također da bi pri parcijalnom rješavanju problema, CIK mogao biti jedan od prioriteta.

"Shvatamo da su tehničke izmjene imeprativne. Znamo da bi Schmidt to trebao/mogao nametnuti u nadolazećem periodu. Ja zagovaram tu opciju bez stranih intervencija i da sami ponudimo ta rješenja. Zanima nas CIK, takav kakav je, kojeg čine bivši savjetnici političkih partija, Komšićev savjetnik, PDP-ov, SDS-ov i još neka rješenja. Situacija u CIK-u stavlja u poziciju moći one koji su izgubili vlast. Ne slažem se da bi razgovori o jednoj temi trebali isključivati razgovore o drugoj temi. Ovo (izmjene Ustava BiH) je danas tema o kojoj bi trebalo razgovarati svaki mjesec. Živimo u jednoj od najvećih diskriminacija gdje se Srbi u FBiH, Bošnjaci i Hrvati u RS-u ne mogu kandidovati uopšte za Predsjedništvo", rekao je Konaković.

Kazao je da je do sada otvoren niz pregovora o stvarima oko kojih se slažu ili ne slažu, odnosno ističe kako postoje i pitanja o kojima su svi saglasni.

"Mi se slažemo da su presude evropskih sudova i otklanjanje diskriminacije imperativ, ali to ne isključuje druge teme... Ono što Schmidt pritiskom uspjeva je da ponudimo bolje rješenje zakona koje se tiče izbornog integriteta", kazao je Konaković.

Podsjetio je na to da opozicija nije htjela doći na današnji sastanak i da su na taj način izbjegli svoj dio odgovornosti.

"Kada smo dobili poziv za Neum otišli smo svjesni da možda rizikujemo jer smo smatrali da treba sjesti i tražiti rješenja. Ovi ljudi sad to nisu željeli", poručio je Konaković.

Na pitanje da li je moguće mijenjati Izborni zakon BiH bez izmjena Ustava u smislu izbora članova Predsjedništva BiH, Konaković je kazao: "Moguće je da čak može i za Predsjedništvo, ali su tu različiti zahtjevi sa različitih strana".

Prethodno je objasnio da je Izborni zakon BiH inače moguće mijenjati bez izmjena Ustava BiH ukoliko to nije u suprotnosti s Ustavom BiH.