Susret u Sarajevu
210

Politički predstavnici stigli na sastanak Trojke o izmjenama Ustava BiH: Razgovori bez opozicije

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U zgradu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu stigli su politički predstavnici iz parlamentarnih stranaka kako bi razgovarali o izmjenama Ustava BiH. Međutim, na sastanak nisu stigli predstavnici opozicije.

Uime SDP-a su došli Nerin Dizdar, koji je član radne grupe za izmjene Izbornog zakona, i Elvir Karajbić, koji je generalni sekretar stranke, a uime SNSD-a je tu državni ministar Staša Košarac. Prisutni su i lideri Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Nerin Dizdar (Foto: D. S./Klix.ba)
Nerin Dizdar (Foto: D. S./Klix.ba)

Sastanak je zakazan na poziv Trojke da se razgovara o izmjenama Ustava BiH koje su potrebne zajedno sa izmjenama Izbornog zakona BiH.

EU insistira na tome da se Ustav BiH izmijeni kako bi bile implementirane presude Evropskog suda za ljudska prava, no HDZ-u je najbitnije da se napravi promjena u načinu izbora članova Predsjedništva BiH.

HDZ je dostavio nacrt izmjena Izbornog zakona BiH prema kojem bi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mogao biti prvoplasirani kandidati koji ima najveći broj glasova u bar tri od pet kantona u FBiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Fuad Kasumović (Foto: D. S./Klix.ba)
Fuad Kasumović (Foto: D. S./Klix.ba)

Nakon njegovog prijedloga Ambasada SAD-a BiH je više puta istaknula da način izbora članova Predsjedništva ne može biti izmijenjen bez promjena Ustava BiH, odnosno da samo izmjena Izbornog zakona BiH, kako su iz HDZ-a planirali, nije izvodiva.

Zatim su predstavnici Trojke pozvali sve parlamentarne stranke kako bi razgovarali o izmjenama Ustava BiH, ali opozicionari iz oba entiteta ne žele učešćem legitimizirati te dogovore. Zbog toga se nisu ni pojavili danas.