Pravi zimski ugođaj
0

Dobri uslovi za skijanje na olimpijskim ljepoticama

Sarajevo-x.com
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Bjelašnica (Foto: Arhiv)
Nove snježne padavine popravile su kvalitet ski-staza na našim olimpijskim ljepoticama. Na Bjelašnici je jutros visina sniježnog prekrivača 50 centimetara, koliko i na Jahorini. Uslovi za skijanje su dobri i sve je spremno za 51. Svjetsko vojno prvenstvo u skijanju.

Na Bjelašnici je jutros temperatura iznosila minus šest stepeni, a na Jahorini minus devet stepeni Celzijusa. Zahvaljujući novim padavinama poboljšani su uslovi za skijanje, te je tokom vikenda zabilježen i veći broj posjetilaca na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini.

"Narednih dana, prema prognozama meteorologa, očekujemo nove snježne padavine koje će svakako omogućiti kvalitetno skijanje u drugoj polovini februara i u martu", rekla je Srni stručni saradnik za marketing i prodaju u Olimpijskom centru Jahorina Zorica Stojanović.

Dobri uslovi su i na Igmanu i Bjelašnici na čijem vrhu ima i do 70 centimetara snijega. Kako je istakla Muamera Šehić, glasnogovornica preduzeća ZOI'84, zbog Svjetskog vojnog prvenstva u skijanju štedi se snijeg, te je otkazano noćno skijanje.

"Dok budu trajala takmičenja neće biti noćnog skijanja. No, svakako očekujemo veći broj posjetilaca tokom prvenstva, ali i narednog vikenda", kazala je Šehićeva za Sarajevo-x.com.

Ona je napomenula da su na Belašnici u funkciji liftovi BX, K1, heliodrom, kotlovi i trosjedna zičara, a na Igmanu, gdje je visina snijega 20 cm, radi jedan lift.

Na Jahorini u funkciji je vertikalni transport, osim dvosjeda Skočine, i radi od 9.00 do 16.00 sati.