|

Olimpijske ljepotice privukle hiljade posjetitelja

Olimpijske ljepotice privukle hiljade posjetitelja
0
S
Piše: N. Jamaković
31.1.2011. u 14:00
19
komentara
0

dijeljenja
1/4 Jahorina (Foto: SRNA)
2/4 Jahorina (Foto: SRNA)
3/4 Jahorina (Foto: SRNA)
4/4 Jahorina (Foto: SRNA)
Hiljade ljudi su proteklog vikenda pohodili olimpijske ljepotice Igman, Bjelašnicu i Jahorinu, iskoristivši lijepo vrijeme i snijeg kako bi skijali.
Na Igmanu su radili svi, a na Bjelašnici veći dio transportnih kapaciteta ZOI-ja 84, potvrdila je za Sarajevo-x.com glasnogovornica Muamera Šehić.

"Najviše gostiju, logično, bilo je iz BiH, a kad je riječ o stranim najviše ih je bilo iz Hrvatske i Crne Gore. Što se tiče vremenskih uslova, na Babinom dolu na Bjelašnici u ponedjeljak ima 35 cm snijega. Nešto je toplije vrijeme, te se snijeg polako topi, a to nastojimo nadoknaditi vještačkim snijegom", kaže Šehićeva.

Takmičarska noćna utrka

Ona je dodala i kako je u nedjelju na Bjelašnici održana i prva poslijeratna takmičarska noćna utrka na državnom nivou, u organizaciji Skijaškog saveza BiH. Učešće je uzelo 140 takmičara. U subotu, kaže Šehićeva, na Bjelašnici su u noćnom skijanju mogli uživati ljubitelji zimskih sportova, u terminu od 18:30 do 21 sat.

Kad je riječ o parking mjestima, ima ih sasvim dovoljno i na Igmanu i na Bjelašnici.

Lijepo vrijeme, idealni uslovi za skijanje i dobra ponuda doveli su proteklog vikenda više od 15.000 gostiju na Jahorinu, rekla je Srni stručni saradnik za marketing i prodaju u Olimpijskom centru Jahorina Zorica Stojanović. Stojanovićeva je istakla da su uslovi za skijanje dosta dobri - trenutna visina sniježnog pokrivača iznosi 65 centimetara, temperatura je minus sedam stepeni Celzijusa, vertikalni transport je u funkciji, osim ski-lifta Skočine dva.

"Očekujemo nove snježne padavine koje bi, svakako, produžile skijašku sezonu i do aprila. Jahorina je već decenijama sinonim za dobro skijanje, pa se nadamo da će oni koji još nisu odlučili gdje će provesti odmor izabrati baš Jahorinu", rekla je ona.

Parking krcat na Jahorini

Prema njenim riječima, i tokom vikenda sistem za vještačko zasnježavanje bio je u funkciji poboljšavajući uslove za skijanje na kritičnim prevojnicama Ogorjelice 1 i Ogorjelice 2. Ona je podsjetila da je radno vrijeme vertikalnog transporta od 9 do 16 sati, a dnevna cijena ski-pasa za odrasle je 30 KM, a za djecu do 15 godina 20 KM, dok je poludnevna cijena 20 KM, za djecu 12 KM.

"U dane vikenda najveći problem je nedostatak parking prostora, za šta se što prije mora iznaći rješenje", naglasila je Stojanovićeva.

Stojanovićeva je ponovila da su od 15. januara snižene cijene smještaja u hotelu "Bistrica", tako da polupansion košta 65 KM.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...