Planine su odgovornost svih nas
0

Viša sila uništila zimsku sezonu u BiH

Piše: T. Sekulić
Bjelašnica (Foto: zoi84.ba)
Bjelašnica (Foto: zoi84.ba)
Loši vremenski uslovi i nedostatak snijega negativno su se odrazili na zimsku sezonu u našoj zemlji. Sezona je bila 20 posto lošija od prethodne, saznajemo u Olimpijskom centru Jahorina, a u ZOI-ju tvrde da ni njihova očekivanja nisu ispunjena, jer je zabilježen znatno manji broj gostiju nego prethodnih godina.

Tokom januara kada se očekuje najviše gostiju na našim olimpijskim planinama, jer je to vrijeme školskih raspusta i odmora, snijega nije bilo. Zbog loših vremenskih uslova mnogi građani naše zemlje, ali i susjednih, koji zimski odmor provode na planinama u BiH, ove godine odmor nisu mogli provesti uživajući u zimskim radostima na svježem zraku.

Nedostatak snijega problem svim ski centrima

Tokom januara svi koji su posjetili olimpijske ljepotice odmor su završavali ranije no što su željeli.

"Zbog nedostatka snijega gosti su u jeku sezone napuštali planine. To je problem s kojim se susrećemo posljednje tri sezone i to ne samo Ski Centar Bjelašnica - Igman već i centri u regiji", kazala je za Sarajevo-x.com Muamera Šehić, glasnogovornica preduzeća ZOI'84.

Zahvaljujući projektu vještačkog zasnježivanja tokom jednog perioda zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu je bilo moguće proizvoditi vještački snijeg, međutim nakon porasta temperature niti na taj način nisu se mogle urediti staze i omogućiti skijašima da uživaju u svom omiljenom sportu.

Ni na ljepotici Jahorini nije bilo dovoljno snijega u jeku zimske sezone.

"Jasno je šta za zimski turistički centar znači kada u decembru i januaru, koji su glavni mjeseci profitabilnosti, imate jako mali broj skijaških dana i kakve su finasijske posljedice. Januar je mjesec kada bi Jahorina mogla i trebala da ostvari više od 100.000 noćenja gledajući ukupan kapacitet na planini sa oko 4.000 kreveta, a ove godine taj procenat tokom cijele zimske sezone je iznosio 35 posto", kazala je za Sarajevo-x.com Zorica Stojanovic, glasnogovornica Olimpijskg centra Jahorina.

Uspješna takmičenja na olimpijskim ljepoticama

Ipak, pozitivno je to da su bh. planine Bjelašnica, Igman i Jahorina bile domaćini 51. Svjetskog vojnog prvenstva, a takmičenje je održano bez poteškoća.

Također, Bjelašnica je ugostila Evropa Kup u Snowboardu i zahvaljujući dovoljnim količinama snijega nije bilo problema pri organizaciji tog događaja i tokom takmičenja.

"Ove sezone smo spustili cijene usluga u odnosu na prošlu, omogućili pretprodaju sezonskih ski karata i uradili mnogo toga kroz 'Projekt javnih radova' na uređenju staza i poboljšanju naših usluga", kazala je Šehićeva dodavši da ZOI'84 ne može sam napraviti veće promjene, te da je neophodan angažman cijele zajednice.

"Moramo ulagati u planine"

Ona je naglasila da su olimpijske planine odgovornost svih nas i da je veoma bitno ulagati u njihov razvoj.

Jahorina (Foto: oc-jahorina.com)
Jahorina (Foto: oc-jahorina.com)
"Naše tendencije se svode na početak realizacije postojećeg Business plana razvoja Igmana i Bjelašnice. Izrada ove studije koštala je 1.000.000 KM, a završena je prije tri godine. Krajnje je vrijeme da se krene s njenom implementacijom. Ono što ski centru nedostaje je svakako poboljšanje vertikalnog transporta i ulaganje u nove sportsko-rekreativne i smještajne kapacitete", istakla je Šehićeva dodavši da ZOI'84 aktivno radi na pronalsku partnera za finansiranje njihovih projekata.

Inače, na Bjelašnici su ovih dana u funkciji liftovi Bx i heliodrom, te trosjedna žičara. Nažalost, nema uslova za vještačko zasnježivanje, te nema uslova za noćno skijanje.

Na Jahorini ima 35 centimetara snijega i u funkciji su Baby lift, lift Poljice, šestosjed Ogorjelica I i lift Željo.