Osman Topčagić
0

"Dobre su šanse za ukidanje viza od 1. januara"

SRNA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Ambasador BiH pri EU Osman Topčagić uvjeren je da postoje dobre šanse da od 1. januara za građane BiH budu ukinute vize, navodeći da je BiH prošla prvi korak u procesu odlučivanja o liberalizaciji viznog režima.

"Nadležni komitet Evropskog parlamenta već je glasao i ogromnom većinom podržao ukidanje viza za BiH i Albaniju", rekao je Topčagić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je naveo da je sljedeći korak po toj liniji odlučivanja plenarna sjednica Evropskog parlamenta, zakazana za 7. oktobar, kada se očekuje izglasavanje odluke o liberalizaciji viznog režima.

S obzirom da konačnu odluku ravnopravno donose Evropski parlament i Vijeće EU, Topčagić je objasnio da, ukoliko ova dva tijela donesu drugačiji tekst odluka, ona ide na usaglašavanje.

"U Vijeću EU o pitanju vizne liberalizacije glasa se većinski i mi već sada imamo tu većinu", naglasio je ambasador BiH pri EU.

Komentarišući zahtjeve Francuske za dodatne garancije Topčagić je istakao da je BiH te garancije već dala ispunjavanjem svih uslova iz Mape puta.