{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đorđe Milićević: Režim je usvojio antinarodni i antiustavni zakon

7.2.2015. u 12:46
4
32
Đorđe Milićević: Režim je usvojio antinarodni i antiustavni zakon
4
Đorđe Milićević: Režim je usvojio antinarodni i antiustavni zakon
Đorđe Miličević (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Narodnog demokratskog pokreta Đorđe Milićević rekao je danas u Banjoj Luci da je u Narodnoj skupštini usvojen antidemokratski i antinarodni Zakon o javnom redu i miru koji će ugušiti slobodu govora i mišljenja u RS.
"Uprkos brojnim kritikama, režim je odlučio da usvoji ovakav zakon koji ne postoji ni u Evropi, ni u okruženju i lažne su izjave vlastodržaca da ovakva odredba, koja društvene mreže tretira kao javno mjesto, postoji u u Hrvatskoj. Šta usvajanje ovog zakona znači praktično? MUP RS kao formalni predlagač ovog zakona tumačit će internet kao javni prostor. To znači da će MUP RS imati pravo da zatvara, ispituje i saslušava sve one za koje smatra da su eventualno prekršili ovaj zakon", rekao je Milićević.

Nakon saslušanja, dodao je on, sačinjeni zapisnik će se proslijediti pravosudnim institucijama, ali će MUP RS i dalje moći da ispituje potencijalne izgrednike sve dok sudija ne donese presudu.

"Suština ovog zakona je u pokušaju da se MUP RS instrumentalizuje u svrhu zaštite pojedinaca u RS, ali i da disciplinuje sve one koji razmišljaju drugačije od vlasti i njihovih apologeta. Ovaj zakon je najočigledniji primjer da se vlast u RS boji sopstvenog naroda. Vlast je očigledno odlučna da policiji da odriješene ruke i da im dozvoli da zastrašuju sve one koji kritikuju vlast. Kada ministar unutrašnjih poslova RS kaže kako će usvojeni amandman ovoga zakona omogućiti svima da kritikuju rad državnih organa, postavlja se pitanje na koje je državne organe Lukaš mislio - one na nivou BiH ili one u RS", rekao je Milićević.

On je dodao da je nedopustivo da NSRS u februaru 2015. godine razmatra godišnji revizorski izvještaj Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2013. godinu.

"Ne čudi nas da je revizorski izvještaj negativan, jer nije prvi put da se to dešava. Međutim, jedno čudi - Ministarstvo je 12. juna 2013. godine diglo kredit kod jedne od komercijalnih banaka u iznosu od 20 miliona maraka. Isti scenario se dogodio i prošle godine, kada se Ministarstvo zadužilo 15 miliona maraka. Oba ova zaduženja desila su se bez saglasnosti i znanja narodne skupštine RS i to je, osim što se događa prvi put, potpuno nečuveno. Ovo je tipično krivično djelo", istakao je Milićević.

Ukoliko se ovakva praksa nastavi, rekao je on, niko neće moći da prati ukupna zaduženja Srpske. Krediti su, tvrdi Milićević, podignuti da bi se platila ranije napravljena dugovanja. Dug iz 2013. godine je vraćen tokom 2014. godine emisijom trezorskih obveznica, ali još uvijek nije vraćen dug od prošle godine.

"Što se tiče tvrdnji Vojina Mitrovića da su političke stranke u postizbornom periodu radile protiv njega, uključujući i NDP, mogu reći samo da je izigrao naše povjerenje i da nam je to nauk za budućnost. Cijena njegovog mijenjanja stranačkog dresa vidljiva je ovih dana. Mijenjanjem Izbornog zakona spriječit će se pojava novih Vojina Mitrovića", smatra Milićević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: