{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djeci iz autističnog spektra nije osiguran vrtić ni osam dana prije početka školske godine

26.8.2017. u 17:57
86
40
Djeci iz autističnog spektra nije osiguran vrtić ni osam dana prije početka školske godine
86
Djeci iz autističnog spektra nije osiguran vrtić ni osam dana prije početka školske godine
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj "Mjedenica" u Sarajevu nije potpisao ugovor s roditeljima djece predškolskog uzrasta iz autističnog spektra, čime je onemogućeno da im se nastavi pružati obrazovanje uz stručna pomoć u vrtiću.
Roditelji djece iz autističnog spektra i ove godine strahuju da li će biti osiguran vrtić sa popratnim stručnim osobljem za preko 70 mališana. Problem se i ove godine u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj Mjedenica javio zato što u toj instituciji postoji tek vrtić s kapacitetom za 20 djece.

Selmir Hadžić, direktor Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj Mjedenica, kazao je za Klix.ba da su još u junu tekuće godine zaprimili zahtjeve roditelja i da su automatski obavijestili Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS s informacijom da nemaju kapacitet, niti prostorni, niti kadrovski.

"Imali smo blizu 80 zahtjeva, a naš kapacitet vrtića je 20 djece. Prethodne dvije godine smo imali određeni aranžman sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS, u prostorijama OŠ 'Vladislav Skarić', gdje su nam dodijeljena četiri profesora predškolskog odgoja. Međutim, ti ugovori su istekli - nemamo ih od januara", kazao je Hadžić.

Istakao je da posljednjih godina imaju sve veći broj djece.

"Mi smo prošle godine u septembru upisali 59 djece, a u oktobru smo ih imali još 20 i nismo ih mogli upisati. Po zakonu se djeca mogu upisivati tokom cijele školske godine. To ažuriranje potreba je neophodno i u tome nas treba pratiti Ministarstvo za obrazovanje", kazao je Hadžić, dodavši da su ove godine čekali do posljednjeg trenutka, a da su došli u situaciju da imaju još nekoliko dana do početka školske godine.

Prema riječima direktora Hadžića, kako sada stvari stoje djeca neće moći krenuti u vrtić do početka školske godine, a da će se u najboljem slučaju još pričekati za pronalazak kratkoročnog rješenja.

"Ministarstvo je poduzelo korake u kojima želi da taj problem riješi unutar neke druge ustanove, kao što je prostor u OŠ 'Isa-beg Ishaković'. Tu je uključen i premijer Kantona Sarajevo i načelnik Općine Novo Sarajevo. Tendencija je da se tu osigura prostor", rekao je direktor Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj Mjedenica.

Nevladina organizacija EDUS pruža stručnu pomoć djeci iz autističnog spektra, a saradnju imaju i sa Mjedenicom.

Generalna sekretarica EDUS-a Sanela Linsdey kazala je za Klix.ba da je kao roditelj i predstavnik organizacije veoma frustrirana zbog date situacije i da se nada da je došlo vrijeme da se iznađe temeljno, sistemsko rješenje.

"Zaista je došlo do toga da su dovedene u pitanje osnovne potrebe djece, a to je obrazovanje, rad i intervencija u ranoj dobi, nešto što je zakonom osigurano i što je neophodno. Moraju se napraviti odgovarajući budžeti koji će pokriti te potrebe, a da to nisu obaveze jedne nevladine organizacije", istakla je Linsdey.

Dodala je da oni koji su odgovorni za odgoj i obrazovanje te djece, ravnopravno s drugom djecom, moraju sjesti i dogovoriti se na koji način će njihova potreba biti riješena, uključujući i problem budžeta, kapaciteta i prostora.

"To više nije problem ni EDUS-a, ni Mjedenice - to treba osigurati Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo, zajedno sa drugim institucijama", zaključila je Sanela Linsdey za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da imate šansu biste li se iselili iz BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: