Prijavila ga kolegica
32

Nastavnik koji je udario učenika u Zavodu Mjedenica dobio otkaz, školski odbor odbio njegovu žalbu

A. Ku.
Foto: Grad Sarajevo
Foto: Grad Sarajevo
Nastavniku koji je prijavljen da je udario učenika u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica uručen je otkaz.
Nakon što je pokrenut disciplinski potupak, direktorica Zavoda Zumreta Jeina je nastavniku uručila otkaz ugovora o radu, na šta je on uložio žalbu.

O žalbi se prošle sedmice očitovao Školski odbor te je odlučeno da nastavnik dobije otkaz zbog teže povrede radne dužnosti.

Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica Edo Čelebić.

"Školski odbor je odbacio žalbu, a samim time je potvrđeno rješenje direktorice kojim je nastavnik dobio otkaz. Zaključak školskog odbora je da se od Tužilaštva Kantona Sarajevo zatraži da ispita sve okolnosti ovog događaja i utvrdi ima li elemenata za pokretanje krivičnog postupka", kaže nam Čelebić.

Naime, podsjećamo, nastavnika, koji je defektolog, je prijavila radna kolegica, nakon čega je uslijedio disciplinski postupak.

Čelebić kaže da insistira na tome da ne smije biti ni promil tolerancije na neprikladno ponašanje prema djeci.

"Zaključcima Školskog odbora stavljena je tačka na sve spekulacije i neosnovane sumnje koje su pojedini dušebrižnici anonimno iznijeli u javnost, čime su prije svega uznemirili porodicu učenika. Odlučujući na Školskom odboru vodili smo se interesom djeteta i njegove porodice. Kakav će biti epilog ovog slučaja nije na meni da procijenim, tu su sudovi", ističe.

Dodaje da će kao predstavnik roditelja nastaviti borbu kako ovakvih situacija više ne bi bilo te da kvalitet obrazovanja i svakog drugog segmenata života djece u Zavodu Mjedenica bude bolji.

"Također, ovo je jasan signal da se moraju preispitati zakoni i pravilnici, ta kompleksna administracija koja po pravilu otežava, umjesto da olakša funkcionisanje obrazovnog sistema. Puno je toga što se mora mijenjati i unaprijediti. Na nama je da te procese ‘guramo’. U svemu tome, mi kao Vijeće roditelja Mjedenice želimo partnerski odnos sa kantonalnom vladom, sindikatima i svim institucijama koje utiču na to ko i kako liječi, obrazuje i pruža druge usluge našoj djeci po okončanju školovanja", naglašava Čelebić.

Saradnja sa Vladom Kantona Sarajevo (KS) je, kaže nam, uspostavljena, ali postoji puno prostora da se ona poboljša.

"Nekoliko puta smo zvanično tražili uvođenje videonadzora u svim radnim prostorijama u Mjedenici i na tome ćemo istrajati", zaključuje Čelebić.