BiH
235

Djeca iz Kotorskog odbila svjedočanstva na kojima piše "bošnjački jezik"

Piše: Er. M.
Djeca iz Kotorskog kod Doboja, kojima je u svjedočanstvima o završenoj osnovnoj školi upisan nepostojeći "bošnjački jezik" umjesto bosanskog jezika, danas su odbila primiti svjedočanstva.
Roditelji učenika Osnovne škole Milan Rakić danas su održali proteste nakon odluke Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da se njihovoj djeci u svjedočanstvima o završenoj osnovnoj školi upiše kako su učili bošnjački, a ne bosanski jezik.

Lamija Mehmedić, majka jednog od učenika, kazala je za Klix.ba kako danas niko nije preuzeo svjedočanstva, te kako ih neće ni preuzeti sve dok se ne iznađe adekvatno rješenje.

"Djeca nisu preuzela svjedočanstva, kao što smo planirali, niti će ih preuzeti. Idemo dalje, ne zaustavljamo se", kazala je Mehmedić.

Ona je dodala da je današnje protestno okupljanje bilo mirno i bez ikakvih incidenata.

"Jučer smo poslali dopis u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i čekamo odgovor. Imamo neke informacije da iz Ministarstva tvrde da je to samo tvorba riječi na osnovu srpskog jezika i da ništa drugo nisu uradili", rekla je Mehmedić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopćili su da su škole u tom bh. entitetu, uvodeći bošnjačkim učenicima u đačke knjižice "bošnjački jezik“, umjesto ranijeg termina bosanski jezik, postupile na osnovu Ustava RS-a poštujući tvorbena pravila srpskog jezika.

Kao što smo ranije pisali, ova djeca zbog termina "bošnjački jezik" imaju problem sa upisom u srednje škole gdje predmet pod takvim nazivom ne postoji.