BiH
292

Bosanski ili bošnjački jezik: Najavljeni protesti i odbijanje svjedočanstava u RS

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poražavajuća je činjenica da u BiH jedna od administrativno teritorijalnih jedinica, entitet Republika Srpska, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav Bosne i Hercegovine, a već odavno ni odluke Ustavnog suda BiH.

Tako je u RS-u na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović donesena odluka da djeca bošnjačke etničke pripadnosti u ovom entitetu uče bošnjački, a ne bosanski jezik.

Roditelji osnovaca koji su školu pohađali u mjestu Kotorsko kod Doboja tek za vikend saznali su da će u svjedočanstvima njihove djece stajati da su u toku školovanja učili nepostojeći bošnjački jezik, koji nije jedan od službenih jezika u našoj državi. Inače, djeca iz Kotorskog trebala bi sutra primiti svjedočanstva o završenoj osnovnoj školi.

Ustav Republike Srpske
Ustav Republike Srpske

Lamija Mehmedić, majka jednog od učenika, kazala nam je da su roditelji jutros imali vanredni roditeljski kolektivni sastanak, a tokom kojeg im nije dozvoljeno da uđu u školske prostorije, zbog čega su bili prisiljeni održati ga ispred škole.

"U svjedočanstvima će pisati da su djeca učila bošnjački jezik koji ne postoji. Mi imamo problem sa daljim upisom djece u školu. Djeca nam se neće moći upisati u srednje škole jer bošnjački jezik ne postoji. Nema nastavnog plana i programa, a ni udžbenika na osnovu kojih će raditi. Ko će im taj predmet predavati?", pita Mehmedić.

Roditelji će sutra odbiti svjedočanstva

Ona dodaje da su djeca u ovoj školi učila bosanski jezik dva časa, te da su u skladu s tim tretirani kao nacionalna manjina.

"Uvedena su dva časa mimo svakog zakona, pravila i normi, kao nacionalnoj manjini i tako se to izučavalo po tuzlanskom planu i programu, gdje je nastavnik svojevoljno kratio i izbacivao nastavne jedinice. Radilo se na svoju ruku bez ikakvih pravila", rekla je Mehmedić.

Roditelji iz ovog mjesta jutros su imali sastanak i sa direktorom osnovne škole Milan Rakić koji im je kazao kako on mora poštovati instrukcije ministarstva.

"Nastavni plan koji je trebao biti primijenjen od 1. septembra 2014. godine, a nije, predviđao je da su službeni jezici u Republici Srpskoj jezici naroda. Ako će pisati u svjedočanstvima da je to jezik srpskog naroda onda neka piše i da je to jezik bošnjačkog naroda, ali ne može biti bošnjački jezik jer to ne postoji", ističe Mehmedić.

Ona je kazala kako će roditelji uputiti zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske u kojem će između ostalog iznijeti i sve nepravilnosti u vezi s obrazovnim propustima.

"Sutra u osam sati je zakazan masovni protest na kojem ćemo odbiti svjedočanstva na kojima piše bošnjački jezik. Cijela lokalna zajednica je uz nas", zaključila je Mehmedić.

Šta radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je da je u ovom slučaju riječ o očitom kršenju Ustava Republike Srpske u kojem stoji da su jezici koji se govore u entitetu Republika Srpska jezici konstitutivnih naroda.

"Da ne govorim o kršenju Ustava BiH, jer to je još jedan apsurd diktature Milorada Dodika nad svima onima koji nisu pripadnici njegovog naroda, odnosno njegove političke stranke", istakao je Ahmetović.

Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

On je dodao da će se, ako se i pokrene ocjena ustavnosti, svejedno otvoriti pitanje da li će odluke Ustavnog suda BiH provoditi entitet Republika Srpska s obzirom na to da do sada za neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH niko nije odgovarao.

"Red je da Tužilaštvo BiH pokrene istrage i preda sudu BiH one koje ne provode odluke Ustavnog suda BiH. Svakog dana sve smo bliže anarhiji. Tužilaštvo BiH mora pokrenuti istrage jer je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo", smatra Ahmetović.