BiH
29

Vlasti u RS-u insistiraju na "bošnjačkom jeziku", djeca još uvijek ispaštaju

Piše: T. Č.
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Sa jednog od protesta roditelja (Foto: Arhiv)
Oko 70 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši danas su ponovo krenuli na instruktivnu nastavu, umjesto na nastavu u školskim klupama osnovne škole "Sveti Sava“.

Predstavnik grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti, Nedžad Smajlović, kaže da se nije nadao ovakvom razvoju situacije jer su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS pristali da se jezik koji djeca uče uvede u knjižice kao "jezik bošnjačkog naroda“, ali su iz nepoznatih razloga od toga odustali uoči samog početka nove školske godine.

''Mi već tri godine imamo problem oko nacionalne grupe predmeta. Mislili smo da smo problem riješili, ali u resornom ministarstvu su pred sam početak školske godine promjenili odluku, a nažalost zbog toga će najviše ispaštati djeca, koja ničemu nisu kriva'', kaže Smajlović i dodaje da se još uvijek ne nazire ni sudski epilog ove priče.

Podsjetimo, Bošnjaci u Vrbanjcima su prije nepune tri godine podnijeli tužbu protiv RS-a zbog diskriminacije.

Okružni sud u Banjoj Luci je u oktobru prošle godine donio rješenje kojim je uvažio žalbu djece i njihovih roditelja, te ukinuo prvostepeno rješenje kojim je njihova tužba bila odbačena kao neblagovremena.

Prvostepeni sud je već utvrdio da je bilo diskriminacije bošnjačke djece u toj školi i da imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, ali je u rješenju Osnovnog suda u Kotor Varošu od 2. aprila 2014. bilo navedeno da je tužba podnijeta neblagovremeno.

Potom je drugostepeni Okružni sud potvrdio navode o diskriminaciji, potvrdio da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, usvojio i stajalište da je tužba blagovremena i sve vratio na ponovni postupak, koji je i proveden, ali je u februaru ove godine Osnovni sud u Kotor Varoši u ponovljenom postupku opet odbacio tužbu.