{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Denis Bećirović "preživio" glasanje za smjenu u PSBiH

19.9.2012. u 14:17
19.9.2012. u 14:53
38
66
Denis Bećirović "preživio" glasanje za smjenu u PSBiH
38
Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ostaje, bar za sada, na toj poziciji nakon što inicijativa SDA o njegovoj smjeni nije dobila potrebnu većinu.
Za smjenu Bećirovića glasalo je 20 poslanika, 14 je bilo protiv, a jedan suzdržan. Bećirovićeva smjena nije usvojena, jer nije bila zadovoljena potrebna entitetska većina kada su u pitanju glasovi zastupnika iz Federacije.

U skladu sa dosadašnjom praksom i Ustavom, kada nije prisutan jedan od zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, uslijedit će naknadno usaglašavanje Kolegija Doma u roku od tri dana. Prilikom glasanja nije bio prisutan Božo Ljubić, koji je napustio sjednicu prije glasanja, jer je službeno otputovao u Strazbur, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković.

Nakon sjednice u izjavi novinarima zastupnica Aleksandra Pandurović je prokomentarisala kako "ne bi rekla da pokušaj Bećirovićeve smjene nije uspio, jer on neminovno odlazi".

"Ono što smo danas vidjeli je jedna vrsta opstrukcije kojom je danas onemogućen drugi krug glasanja. Kolegij će u roku od tri dana pokušati postići saglasnost, ali je sasvim sigurno neće postići i Bećirović leti na sljedećoj sjednici. Ovo danas je bila opstrukcija da bi jedan čovjek što duže ostao u fotelji", izjavila je Pandurović.

Ona je izjavila da SDS nije protiv SDP-a, već da nije zadovoljan Bećirovićem i zato traži njegovu smjenu. Prokomentarisala je kako nije isključeno da SDS podrži nekog drugog iz SDP-a na tu funkciju, ali u nezvaničnom razgovoru pred novinarima je ipak izjavila da to neće biti slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: