{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslanici klubova SDS-a i SNSD-a će glasati za smjenu Bećirovića

19.9.2012. u 13:02
12
41
Poslanici klubova SDS-a i SNSD-a će glasati za smjenu Bećirovića
12
Poslanici klubova SDS-a i SNSD-a će glasati za smjenu  Bećirovića
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uvrstio je na dnevni red zahtjev za smjenu Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma, za šta je glasalo 19 poslanika, protiv se izjasnilo njih 14, dok su dva bila suzdržana. Predlagač ove tačke je Asim Sarajlić iz SDA. Odmah po uvrštavanju tačke na dnevni red Bećirović je napustio salu Parlamenta, a još uvijek je u toku rasprava o njegovoj smjeni.
Nakon prigovora iz SDP-a da ne postoji propisana procedura za smjenu, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je rekao da, ukoliko postoji način za nečije postavljanje na funkciju, onda po istom principu postoji način i za njegovu smjenu.

"Mi nemamo ništa lično protiv Bećirovića, ali on je personifikacija politike koja je dovela do krize. SDA ima svoje motive za smjenu, kolege iz RS-a svoje. Mi danas vodimo sasvim uljudnu raspravu o predstavniku Bošnjaka u ovom domu koji više ne uživa našu podršku. Hoće li biti nove većine, naravno da će je biti, jer ona se gradi kroz povjerenje i svakodnevni rad. Bećirović će biti u ovom Parlamentu i predstavljati politiku svoje partije i građana koji su ga izabrali, nažalost, ja bih volio da mogu smijeniti Zlatka Lagumdžiju, ali ne mogu, jer njega je izabralo partijsko članstvo, ali nešto što se dešava u SDP-u pokazuje da je Lagumdžija na njegovom čelu doveo cijelu BiH u krizu. Zbog toga Bećirović kao personifikacija te politike ovdje treba snositi posljedice, odnosno ne uživati više naše povjerenje", rekao je Sarajlić.

Iz SDP-a su poručili da oni nemaju nikav problem u vezi sa smjenom njihovih funkcionera, ali onda kada se stvori nova parlamentarna većina. "Tada ćemo otići i sami i nećemo ometati neke nove ljude da naprave politički dogovor i napredak u zemlji", rekao je zastupnik Mirsad Mešić te dodao da obrazloženja koja su ponuđena za Bećirovićevu smjenu "u najmanju ruku nisu inteligentna".

"Prvi put se u historiji ovog Parlamenta smjenjuje jedan funkcioner zato što je radio prema Ustavu, prvi put apsolutnom voljom poslanika iz RS-a, kojoj se pridružuje sedam osoba iz SDA, se smjenjuje jedan funkcioner, pri čemu je krunski razlog da je griješio zato što je govorio da je prema Ustavu BiH država, komunicirao sa međunarodnom javnošću, kao što to čine i drugi, govorio da RS nije država, već da je entitet.... Mi se ponosimo što je Bećirović naš član i što je branio Ustav BiH i sprovodio politiku SDP-a", rekao je Mešić.

Za riječ se javio i Mladen Bosić iz SDS-a koji je obrazložio da je tačka dnevnog reda o kojoj se raspravlja inicijativa SDA te da je inicijativa za smjenu Bećirovića odbijena na sjednici proširenog Kolegija doma i da ona treba biti na sljedećoj sjednici.

"Pošto je tačka SDA praktično identična našem zahtjevu da se Bećirović smjeni, mi smo je prihvatili i podržat ćemo je, pošto je krajnji rezultat isti. Naši motivi su evidentno različiti", rekao je Bosić.

Nakon što je Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kao razloge za Bećirovićevu smjenu pročitao one koje je u principu ponudio SDS, Bosić je ponovo reagirao te je naveo da se danas ne raspravlja o inicijativi te stranke.

"Nekorektno je od Magazinovića to što govori, jer se ovdje ne raspravlja o našoj inicijativi i nekorektno je da cijelu svoju diskusiju bazira na tome. Razumijem njihovu potrebu da ovu inicijativu SDA prebace na teren borbe međunacionalnog dizanja tenzija ko je veći Bošnjak, tako što će se pokazivati ko je ovdje protiv SDS-a. Samo da napomenem da je SDS glasao za Bećirovića da bude član Kolegija te da bez naših glasova on to ne bi bio, jer ga SNSD tada nije htio podržati. Pošto smo to uradili tada, imamo i pravo da tražimo da on bude smijenjen, budući da nije ispoštovao ono što se od njega očekivalo kao člana Kolegija. Razlog zašto smo mi tražili njegovu ostavku je to što se on na razna pisma koja je slao potpisaivao kao potpredsjednik Predstavničkog doma, a kao član Kolegija može da iznosi samo mišljenja koja usaglasi Kolegij i to je razlog naše inicijative za njegovu smjenu", obrazložio je Bosić.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda je još uvijek u toku, a za riječ se javio veći broj zastupnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: