Poslanici se izjašnjavaju o smjeni
79

Bećirović: Ako me smijene postupat ću u skladu s Ustavom

Piše: E. G.
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uslijedit će drugi krug glasanja o smjeni Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Doma.

Podsjećamo, inicijativu je pokrenula SDA, a na jednoj od prošlih sjednica nije bilo entitetske većine za njegovo razrješenje, pa je inicijativa upućena u Kolegij radi usaglašavanja. Kako se Kolegij nije usaglasio, danas će biti obavljen drugi krug glasanja.

Prema onome što se trenutno može saznati, Bećirović bi trebao biti smijenjen. U pauzi zasjedanja zamjenik predsjedavajućeg Doma je kazao novinarima da će svaku odluku koju Predstavnički dom donese prihvatiti kao legalista te kao neko ko poštuje Ustav i zakone.

"Ne bih želio utjecati na odluku poslanika u Predstavničkom domu, s druge strane, želim reći da ovo nije jedina smjena o kojoj se govori jučer i danas. Međutim, malo mi upada u oči činjenica da oni koji su jučer smijenjeni govore previše emotivno i nekim osvetničkim jezikom, govore teške riječi, ja ih neću koristiti. Bez obzira na to kako se završi glasanje, treba razmišljati hladne glave", rekao je Bećirović.

Na pitanje smatra li se kolateralnom štetom u cijeloj situaciji, Bećirović je negirao takve tvrdnje. O tome šta je dogovoreno između SNSD-a i SDP-a u Banjoj Luci na nedavnom sastanku, nije htio detaljnije govoriti, kao ni o tome ko bi mogao popuniti sada već upražnjena mjesta u Vijeću ministara, koja su popunjavali ministri iz SDA koje je Dom naroda jučer smijenio.

"U ovom trenutku ne mogu praviti prognoze, to ćemo još vidjeti, nezahvalno je praviti prognoze", kaže Bećirović.

On, kao ni ostali parlamentarci, nije mogao reći ko u ovom momentu čini parlamentarnu većinu, ali je kazao kako smo na dobrom putu da to saznamo.

Tvrdnje koje govore o tome da je SDP načinio određene ustupke da bi se izglasala smjena ministara iz SDA, Bećirović je kazao da se "štošta moglo čuti, ali da najveći dio toga spada u nagađanja".

O tome da li postoji mogućnost da, ukoliko danas bude smijenjen, bude i ponovo izabran za člana Kolegija, također nije ponudio konkretan odgovor, kazavši da je nezahvalno bilo šta prognozirati.