{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Poštovat ću svaku zakonitu odluku

F
4.9.2012. u 18:07
0
23
Bećirović: Poštovat ću svaku zakonitu odluku
0
Bećirović: Poštovat ću svaku zakonitu odluku
Denis Bećirović
Kao legalista i demokrata, svaku odluku koja se u ovom Parlamentu i u Predstavničkom domu donese u skladu s Ustavom, zakonom i Poslovnikom Predstavničkog doma ja ću potpuno poštovati, kazao je danas novinarima zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Bećirović upitan da komentira inicijativu za njegovu smjenu koju su uputili poslanici SDS-a.
"Da imam još jedan život i da mogu ponovo sve ovo ponoviti, sve bih isto učinio", kazao je Bećirović. Ako neko od mojih kolega iz Kolegija može slati pisma i govoriti o drugim stvarima, a meni neko da zabranjuje da se i ja oglašavam i iznosim svoje stavove onda je to, dodao je on, politika dvostrukih aršina.

Bećirović je istaknuo da stoji iza svog političkog djelovanja, iza svojih stavova, iza svojih pisama, a „Predstavnički dom neka donese konačnu odluku“. Na novinarsko pitanje kako komentira jednu od zamjerki iz SDS-ove inicijative za njegovu smjenu o nepoštivanju Ustava, Bećirović je kazao da je to potpuno neargumentirano, potpuno neutemeljeno.

"Treba pročitati Ustav i treba ga pošteno tumačiti, dakle korektno. Kako recimo član Kolegija iz SDS-a može slati pisma i oglašavati se, zar i on onda poštuje ili ne poštuje Ustav. Ako nađete i jednu odredbu koja govori o tome da li se član Kolegija smije oglašavati ili ne, onda ću ja zaista dati ostavku i prije sjednice, ali naravno Ustav o tome ne govori. Praksa da se članovi Kolegija Predstavničkog doma izjašnjavaju je praksa koja je uspostavljena znatno prije ovog mandata", kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, Predstavnički dom o tome treba argumentirano da raspravi.

"Ponijet ću se onako kakva bude odluka Predstavničkog doma. Bio predsjedavajući, odnosno zamjenik predsjedavajućeg Kolegija ili danas-sutra samo poslanik u Predstavničkom domu, nastavit ću s istom politikom, a to je politika izgradnje demokratske i evropske BiH ravnopravnih naroda i građana. I kad god bude ugrožen državni suverenitet ove zemlje ja ću reagirati i budite sigurni nikada neću ćutati kao što to neki drugi rade", kazao je Bećirović.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH Aleksandra Pandurević je, pojašnjavajući zašto su uputili inicijativu za Bećirovićevu smjenu, kazala novinarima da je Bećirović, “mimo znanja Kolegija, kršeći Poslovnik i kršeći osnovna ustavna načela ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, derogirao i ovaj Parlament, derogirao i Predsjedništvo pa čak na neki način suspendovao i demokratiju u ovom Parlamentu ponašjući se kao autokrata i pokazujući da on uopšte nije dorastao fukciji koju obavlja“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: