BiH
28

Delegati SDP-a, DF-a i Naše stranke traže ocjenu ustavnosti Zakona o radu

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su danas pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu. Spor je pokrenulo 17 delegata Doma naroda.

"Prijedlog Zakona o radu u redovnoj proceduri je razmatran i usvojen na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine. Kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana", kaže se u saopćenju ovih stranaka.

Aner Žuljević, delegat SDP-a u Domu naroda, kaže za Klix.ba da je upravo to predmet Zahtjeva za rješavanje ovog ustavnog spora. Predmetni spor tiče se odnosa unutar Doma naroda Parlamenta FBiH, te ugrožavanja osnovnih demokratskih prava delegata u tom Domu da, prilikom usvajanja jednog izuzetno bitnog zakona, ne mogu iskoristiti demokratsku proceduru i svoja prava pri njegovom usvajanju, zbog čega se ne može više govoriti o "demokratski usvojenom zakonu".

"I sama Vlada je svjesna da je uskraćivanje prava na podnošenje amandmana bilo protuustavno. Dan nakon sjednice Doma naroda zakon je razmatran u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali je Vlada FBiH tada zakon pretvorila u hitnu proceduru", kaže Žuljević.

Ustavni sud FBiH u narednom periodu ima pune ruke posla. Prvo bi trebao odlučivati o apelaciji potpredsjendika FBiH Milana Dunovića, potom o pozivanju na vitalni nacionalni interes Kluba Srba u Domu naroda vezano za Zakon o državnim službenicima te o ustavnosti usvajanja Zakona o radu.

"Moramo zaustaviti vladu u tome da misli da svijet počinje od njih i da nijedan zakonski akt koji predlažu ne moraju razmotriti akademska zajednica, nevladin sektor i općenito javnost", kaže Žuljić.

Apelaciju prema Ustavnom sudu ovih 17 delegata upućuju tek nakon dva mjeseca od donošenja zakona, ali Žuljević kaže da je trebalo određeno vrijeme da se prikupe potrebni dokumenti.

"Dan nakon donošenja zakona parlament je otišao na kolektivni godišnji odmor pa smo od stručnih službi parlamenta tek u septembru dobili potrebne materijale", navodi Žuljević.