{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Đonlagić: Prijedlog zakona o radu na dnevnom redu mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma

F
31.7.2015. u 18:10
147
21
Đonlagić: Prijedlog zakona o radu na dnevnom redu mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma
147
Đonlagić: Prijedlog zakona o radu na dnevnom redu mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma
Dženan Đonlagić
Predsjednik Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dženan Đonlagić je u pauzi zasjedanja ovog doma kazao novinarima da je Prijedlog zakona o radu, po hitnom postupku, koji se našao danas na dnevnom redu "došao mimo Poslovnika o radu Predstavničkog doma“.
"Usvojeni tekst zakona na Domu naroda smo dobili sinoć iza 19 sati, iako Poslovnik kaže jasno da treba dostaviti 14 dana prije razmatranja na sjednici. To je prekršen jedan član. Drugi član koji je prekršen, to je član 192 stav 2 Poslovnika. Pozvao sam premijera Novalića, kao predsjednik Kluba, da u pisanoj formu, uz prijedlog zakona, da obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona", kazao je Đonlagić.

Dodao je da je ovlašteni predlagač, u ovom slučaju premijer Federacije, dužan dostaviti uz prijedlog zakona pismeno obrazloženje potrebe hitnosti donošenja ovakvog zakona.

"Petnaest dana za donošenje i usaglašavanje stavova sa sindikatima je trebao biti potez Vlade, odnosno premijera Novalića, koji na ovom primjeru nije pokazao nikakvu socijalnu osjetljivost prema trećem partneru u Ekonomsko -socijalnom vijeću, a to su sindikati. Trebao je prihvatiti taj prijedlog, odložiti ovo za 15 dana, sjesti sa sindikatima, ponovno dovesti Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije za stol i napraviti kompromisno rješenje i onda dostaviti parlamentu usaglašen prijedlog zakona sa sindikatima. Mi bi takav usaglašen prijedlog i prihvatili", kazao je Đonlagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: